Kicsit már őszre hajló a recept, de azért még a nyár aranya benne rejlik. Sütés nélkül könnyen elkészíthető, kalória és szénhidrát csökkentett, sőt teljesen véletlen glutén mentes, viszont abszolút szándékosan cukorbeteg barát.
100 g zabpehely (gm zabpehely ha a diétád így kívánja)
30 g natúr pisztácia
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
40 g tea vaj
50 ml lobogó forró víz
Tetejére:
2x70 g Szafi reform bourbon vaníliás főzős puding (vagy egyéb vaníliás diétás puding)
5 dl cukormentes mandulatej
170 g szilva
1-1 ek 4x-es erősségű édesítőszer (de ha neked elég édes így, akkor nélküle is készítheted)
A tésztához a zabpelyhet 20 g pisztáciával aprítógéppel összedarálom, hozzáadom a 2 ek édesítőszert. Leöntöm a forró vízzel, elkeverem, majd hozzáadom a vajat és tésztát készítek belőle. Kézzel vagy szilikon kanál segítségével a sütőpapírral bélelt 20 cm-es kerek forma aljába nyomkodom.
A krémhez, az egyik zacskó pudingot elkeverem az édesítőszerrel és 2,5 dl tejjel, felfőzöm, majd a tésztára egyengetem.
Készítem a szilvás krémet: 2 db szilvát édesítőszerrel teljesen szétfőzök, kb 1 dl mandulatejjel botmixerezem, majd szűrőn átszűröm, hogy ne legyen benne darabok. A másik pudingot kikeverem a maradék tejjel és a szilva péppel, felfőzöm és a vaníliás krém tetejére egyengetem. Amikor dermedni kezd, szilvával és maradék pisztáciával díszítem. Hűtőbe teszem dermedésig.
Ha nagyon gyorsan szeretnéd tálalni, de még úgy látod nem dermedt meg eléggé a hűtőben, akkor tedd a fagyóba picit, csak ne felejtsd ott.
Egész mennyiség 780 g :
Kalória: 974 Kcal
Szénhidrát: 108 g
100 g Pisztáciás szilvás pite:
Kalória: 125 Kcal
Szénhidrát: 14 g
Kalória: 125 Kcal
Szénhidrát: 14 g
*IR, PCOS: viszonylag kevés lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz maga a tészta és puding, de mellette ott a gyümölcs gyors szénhidrátja is, így nektek ez csak délutáni étkezésre ajánlott.
*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén csak nagyon érett szilvával készítsd. Magas a rosttartalom miatt, fellángolt gyulladásban lévő betegek más pudinggal készítsék, mert náluk valószínű hasmenést fog okozni, egyén panaszt nem okoz a pite.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése