Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 30., vasárnap

Pisztáciás szilvás pite (sütés nélkül)

Kicsit már őszre hajló a recept, de azért még a nyár aranya benne rejlik. Sütés nélkül könnyen elkészíthető, kalória és szénhidrát csökkentett, sőt teljesen véletlen glutén mentes, viszont abszolút szándékosan cukorbeteg barát.



Tészta hozzávalói:
100 g zabpehely (gm zabpehely ha a diétád így kívánja)
30 g natúr pisztácia
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
40 g tea vaj
50 ml lobogó forró víz

Tetejére:
2x70 g Szafi reform bourbon vaníliás főzős puding (vagy egyéb vaníliás diétás puding)
5 dl cukormentes mandulatej
170 g szilva
1-1 ek 4x-es erősségű édesítőszer (de ha neked elég édes így, akkor nélküle is készítheted)

A tésztához a zabpelyhet 20 g pisztáciával aprítógéppel összedarálom, hozzáadom a 2 ek édesítőszert. Leöntöm a forró vízzel, elkeverem, majd hozzáadom a vajat és tésztát készítek belőle. Kézzel vagy szilikon kanál segítségével a sütőpapírral bélelt 20 cm-es kerek forma aljába nyomkodom.

A krémhez, az egyik zacskó pudingot elkeverem az édesítőszerrel és 2,5 dl tejjel, felfőzöm, majd a tésztára egyengetem.

Készítem a szilvás krémet: 2 db szilvát édesítőszerrel teljesen szétfőzök, kb 1 dl mandulatejjel botmixerezem, majd szűrőn átszűröm, hogy ne legyen benne darabok. A másik pudingot kikeverem a maradék tejjel és a szilva péppel, felfőzöm és a vaníliás krém tetejére egyengetem. Amikor dermedni kezd, szilvával és maradék pisztáciával díszítem. Hűtőbe teszem dermedésig.

Ha nagyon gyorsan szeretnéd tálalni, de még úgy látod nem dermedt meg eléggé a hűtőben, akkor tedd a fagyóba picit, csak ne felejtsd ott.

Egész mennyiség 780 g :
Kalória: 974 Kcal
Szénhidrát: 108 g
 
100 g Pisztáciás szilvás pite:
Kalória: 125 Kcal
Szénhidrát: 14 g

*IR, PCOS: viszonylag kevés lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz maga a tészta és puding, de mellette ott a gyümölcs gyors szénhidrátja is, így nektek ez csak délutáni étkezésre ajánlott.

*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén csak nagyon érett szilvával készítsd. Magas a rosttartalom miatt, fellángolt gyulladásban lévő betegek más pudinggal készítsék, mert náluk valószínű hasmenést fog okozni, egyén panaszt nem okoz a pite.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése