Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. július 8., szerda

Lúdláb (IR diéta)

Nálunk a torta sütés úgy zajlik, hogy férjem süti a piskótát, mert az övé fényévekkel puhább és szebb, az Én dolgom pedig a többi..Most is így volt, bár nem igazán értettem, hogy a csokitorához miért készült egy nagy téglalap alakú, vékony piskóta :D Aztán kiderült, hogy a férjem Lúdlábat akar enni..Jaaa,  hát persze így már tényleg teljesen más. Nálunk a Lúdláb sütinek csak a tetejére kerül meggy, bevallom, amikor Én először olvastam egy receptet nem is értettem mit csinál a sok meggy benne, aztán kiderült ez valami helyi szokás nálunk, hogy csak a tetejét díszítik, úgyhogy most a területi hagyományoknak engedve diétásabb recept következik, 100 g-ban csak 7,5 g ch van köszönhető a meggy mentességnek.



Piskóta hozzávalói:
9 tojás
3 ek víz
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
9 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 púpos ek Holland kakaópor
1 zcs sütőpor 

Krém hozzávalói:
1 l cukormentes Hulala habtejszín
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
125 g 80 %-os étcsoki
1 kis üveg Oetker rumaroma
2 zcs Dr. Oetker expressz zselatin fix

Tetejére:
125 g 80 %-os étcsoki
3 ek olaj
szeletenként 1 db magozott meggy (120 g összesen)

A vizes piskóta hagyományos módon készül.

Tojásokat szét választod, a fehérjét felvered kemény habnak.
Sárgáját az édesítőszerrel szintén habosra vered, hozzáadod a kakaópor, majd kanalanként folyamatos keverés mellett a sütőporos lisztet és a vizet.
A tojás fehérjébe kevered óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. 
Sütőpapírral bélelt 40x32 cm-es tesibe 180°C-on tűpróbáig sütöd..

A krémhez: 
900 ml cukormentes tejszínhez teszem az édesítőszert és felverem. Az egyik tábla csokit a maradék 1 dl tejszínnel, rumaromával vízgőz felett felolvasztom, majd folyamatos lassú keverés mellett tejszínhabhoz csorgatom. Végül, beleszórom a 2 zcs zselatinfixet és alaposan eldolgozom habverővel.

Amíg a piskóta hűl, a krém megy a hűtőbe.
Akkor kezdem rátenni a piskótára, amikor már nem folyik. Egyenletesen elsimítom, majd vízgőz felett olajjal a maradék tábla csokit felolvasztom és elsimítom a süteményen.

Ne várd meg míg teljesen megszilárdul, mert akkor törni fog a cukrászcsoki a tetején, hanem amikor már nem folyik, szeleteld, forró vízbe mártott késsel. Minden szeletre tegyél 1 db meggyet.

Egész mennyiség 1970 g (24 szelet):
Kalória: 5968 Kcal
Szénhidrát:148 g 

100 g Lúdláb:
Kalória: 302 Kcal
Szénhidrát: 7,5 g

*IR, PCOS diétázóknak:
Tojás, 80%-os csoki, habtejszín és a Holland kakaópor nem számolós ch.
Benne lévő 120 g meggy miatt 2/3 lassú felszívódású, 1/3 gyors felszívódású ch-ot tartalmaz, így uzsonnára és akár tízóraira is lehet enni, reggelire vacsorára nem. Ha nem teszel a tetejére meggyet, akkor az egész lassú ch lesz, bár ettől függetlenül én vacsorára nem ennék süteményt.

*Fogyásnál. Mivel nagyon magas a kcal tartalma, ahogy a legtöbb krémes sütinek, ezért a kalória deficitnél figyelj nehogy elcsússz.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD esetén: nem savanyú fajta befőtt meggyel díszítsd, ne friss meggyel, mert azt lehet nem fogja szeretni a gyomrod. Fellángolt, sok panaszt okozó időszakban meggy nélkül.

Jó étvágyat kívánok!








1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta,imádom,és nem is olyan vészes az elkészítése,Attilla hozhatná a piskótát,a többit talán én is megoldom !

    VálaszTörlés