Ismerős az érzés amikor ülsz az asztalnál reggel végre megjött az ihlet Én most
aztán nagyon lefogyok! Innád a reggeli kávét és banyek csak cukor van otthon, na
mindegy ez a kis kávé még elmegy cukorral, mindjárt lemegyek a boltba és veszek
édesítőt.. a boltba aztán nyolcvan féle édesítő előtt állva vakargatod a fejed, akkor most miii vaaan?! Az van, hogy el kell dönteni olcsó legyen,
de ehetetlen mellékízzel pl Süssina :D vagy drága, de akkor melyik is ami
tényleg cukor ízű és biztonságos, kvázi nem kap el a hegyi..úton-útfélen.
Biztos emlékeztek bioszból tanultuk, hogy nem minden rovar
bogár, de minden bogár rovar na kb itt is ez a helyzet, mert nem minden cukorhelyettesítő édesítő, de minden édesítőszer cukorhelyettesítő, na erre
varjatok gombot. :D
Az édesítőszer mesterséges molekula, gyárban
szintetikus útón előállított anyag, amit állatkísérleteken tesztelnek, aztán
bedobják a piacra, jó drágán, mert olcsó az előállítása és rengeteg hasznot
lehet rajta bezsebelni. Ilyen a Szacharin,
a Ciklamát, az Aszpartám és az Aceszulfám-K.
A cukorhelyettesítő pedig lehet ugyanígy szintetikus úton
előállított molekula vagy lehet természetes növényi kivonat, ide tartozik a
Fruktóz (gyümölcscukor) egyes cukoralkoholok: Eritrit, Eritritol a Szorbit, Szorbitol, Xilit (nyírfacukor), Malit (Gabonacukor), Stevia, Nádcukor, Barnacukor, Datolyacukor, Kókuszvirág cukor.
Mesterséges Édesítőszerek
Szacharin
Legismertebb kombinált formájái a Süssina, Glukonon
Édesítő ereje: 300-500x édesebb a cukornál. Kesernyés mellékízű.
Energiamentes, szintetikusan előállított édesítőszer. Napi fogyasztható
mennyiség 2,5-5 mg/ tskg. Nem metabolizálódik, teljes egészében ürül vizelettel
és széklettel. Sütéskor vagy főzéskor sokan más édesítőszerekkel keverik,
ugyanis azok édes ízét is jobban kiemeli.
Előnyei:
• Kalóriamentes, így fogyókúrához is kiválóan használható
• Édesítőereje sütés-főzés közben is megmarad
• Hosszú élettartamú, sokáig eláll
• Nem okoz fogszuvasodást
• Cukorbetegek is fogyaszthatják
Hátránya:
Ciklamát
Legismertebb kombinált formái: Sweetener, Édike, Ezerédes
Édesítő ereje: 35x erőssebb a cukornál. Leggyakrabban
szacharinnal kombinálják, mert felerősíti mindkét szer édes ízét, és csökkenti
a szacharin mellékízét.
Előnyei:
• Energiamentes
• Nincs utóíze (bár vannak, akik éreznek keserű utóízt)
• Hőálló, sütésre is alkalmas
• Kombinálható más édesítőszerekkel.
Hártánya:
Megosztott a károsító hatása. Az emberek 25%-ának
bélflórájában olyan baktérium található, mely a ciklaminsav egy kis részét
ciklohexil-aminná bontja le. Ez a vegyület kísérleti patkányoknak nagy
mennyiségben adva here- és spermiumkárosodást okozott, míg más kísérletek azt
mondják csak igen nagy dózisnál fordult elő egészségkárósító hatás.
Aszpartám a méreg!
Imádom a kémiát, úgyhogy ez nekem maga a gyilkos kémiai gyönyör! :D Két peptidből áll a drága : aszparaginsavból és fenil-alaninból. Na
az aszparaginsav klasszul bomlik fenilanalinre és metanolra, ebből ha más nem
is mond semmit, de a metanol remélem igen..a metanol az az alkohol, amit jó
zugkocsmákban a hozzáértő szakik megtablettáznak aztán a kedves embör, aki
megissza az bizony megvakul tőle..minimum ..és hát a fenilanalin sem kutya, az
meg a vesédet rágja szét. De hát, ha már kitalálták nehogy már ne használjuk és
különben is kell ez a népnek, nekünk mé ne kellene, dobjuk bele minden
energiamentes üdítőbe! :D
Előnyei:
Édes íz, kalóriamentes
Hátrányai:
Aceszulfám-K
Mesterséges édesítőszer, cukornál 200x édesebb. Napi
fogyasztható mennyiség 9,0 mg/tskg. Metabolizáció nélkül ürül az
emésztőrendszeren át, enyhe hashajtó hatása van. Gyakorlatilag
mindenbe beleteszik, a dzsemtől a fogkrémig semmi nem ússza meg C4H4KNO4S
nélkül. :D Gyakran keverik más édesítőszerekkel, asztali édesítőszerként is
árulják.
Előnyei:
• kalóriamentes, így fogyókúrához is kiváló
• édesítőereje tartósabb sütés-főzés esetén is megmarad
• hosszú élettartamú, sokáig eláll
• nem okoz fogszuvasodást
• cukorbetegek is fogyaszthatják
• más édesítőszerekkel kombinálva szinergia-hatás érhető el,
tehát felerősítik egymás hatását.
Hátránya:
• Enyhe kesernyés utóíze van
Cukorhelyettesítők
Fruktóz (gyümölcscukor)
Édesítő ereje megegyezik a cukoréval.
Nagyobb mennyiségben gyümölcsben és mézben, kisebb
mennyiségben zöldségfélékben megtalálható természetes édesítő. A fruktóz az
egyik legfélreértettebb cukorhelyettesítő még a mai napig is. Mivel nem inzulinfüggő
a felszívódása ezért sokan úgy vélik, hogy gyümölcsből és a boltokban kapható
fruktózból aztán bármennyit lehet enni, mert az nagyon egészséges. Tény, hogy a
gyümölcs nagyon egészséges, mert sok az
antioxidáns benne és vitamin, de a fruktóz attól még a második
legdrasztikusabb szénhidrátforrás, amivel atomcsapásként tehetünk keresztbe
Diabetesünknek vagy fogyókúránknak. A fruktóz a májban metabolizálódik glükózzá,
glikogénné és tejsavvá. A keletkezett glükóz a véráram útján eljut a sejtekhez,
amit energiává alakítanak, ha sok jut a szervezetbe, akkor feleslegként megemeli
a vércukrot. A keletkezett tejsavat az arra érzékeny emberek nem képesek megfelelően bontani, így hasi puffadás és hasmenés lép fel.
Érthetőbben: a fruktóz nem azonnal szívódik fel,
hanem egy kicsit elnyújtottabb idővel, így a glikémiás indexe is picit jobb,
mint a glukózé (sima cukor), de attól még képes megemelni a vércukrot. Sőt!!
Vannak gyümölcsök, mint például a meggy és a szőlő ami a legrosszabb kategória
ebből a szempontból. A másik probléma a metabolizáció során keletkezett
glikogén, ami azonnal zsírszövetté alakul. Ezért mondja azt mindig az Én edzőm is
és minden jó orvos is, hogy gyümölcsöt csak nagyon mértékkel és ésszel szabad
fogyasztani. A legjobb, ha bogyós gyümölcsök közül az epret, málnát, nem túlérett
piszkét, ribizlit, áfonyát, bodzát, szedret választod. Mindig egyél hozzá
lassító fehérjét pl túrót, joghurtot és persze keveset egyél belőle egyszerre. A boltban kapható
fruktóz, diabeteszeseknek és fogyókúrázóknak édesítőszerként (mondjon báki bármit) egyáltalán
nem alkalmas!
Előnye:
• Nincs mellékíz
• Könnyen eltartható
• Lassabban szívódik fel, mint
a glukoz
• GI-e: 19
Hátránya:
• Ugyan úgy emelei a vércukrot
• Magas a kalória tartalma
• Magas a szénhidrát tartalma
• Ha nem sportolsz előtt, utána akkor zsírszövetté alakul
Mik azok a cukoralkoholok = poliolok?
Mesterségesen előállított vagy természetes cukorhelyettesítők. A cukoralkoholoknak semmi közük nincs az alkoholokhoz, egy
szintetikus folyamat során a szénhidrátból oxigént vonnak el, így képződnek a
többértékű alkoholok. Ezeket a vegyületek nemcsak mesterségesen lehet
előállítani, hanem a természetben is megtalálhatóak, mint pl a nyírfacukor. Legelterjedtebb cukoralkoholok: Szorbit, az Eritrit, a Xilit és a Maltit.
Előnyök
• Lassú felszívódású vagy egyáltalán fel nem szívódó szénhidrátok
• A fehércukorhoz képest kb. feleannyi energiát tartalmaznak,
• Nem roncsolja a fogakat
• Kifejezetten ajánlottak olyan süteményekhez, ahol a cukor
tömege is fontos a recept elkészítéséhez.
Hátrányok
• Nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben egyes poliolok az érzékenyebbeknél
hasmenést, görcsöket, puffadást válthat ki.
• Nem karamellizálódnak
Szorbit, Szorbitol:
A legelterjedtebb cukorhelyettesítő szer, számos gyümölcsben
megtalálható pl répában, de mesterségesen is előállítható kukoricakeményítőből.
Előnyei:
• Hőálló, így sütéshez
is remekül felhasználható
• Segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír.
• Segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír.
• Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energia
tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott
• Lassan bomlik le, Glikémiás indexe 30 alatti.
Hátányai:
• Haspuffadást, bélgörcsöket, hasmenést okozhat, ezért napi 30
g-nál nagyobb mennyiségben nem javasolt fogyasztani.
• Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert a gyermekekben
ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.
Xilit, Xilitol vagy másnéven a Nyírfacukor:
Édesítő ereje megegyezik a cukoréval
Eredetileg egy természetes cukorhelyettesítő, ami Finnországban nyírfakéregből lett kivonva, ma már iparilag nyírfából, kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Boltokban szinte mindenhol lehet kapni, teljesen cukroszerű és ízű cukorhelyettesítő. Az elfogyasztott nyírfacukor negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért már kisebb adagban is hashajtó hatású. Az egyetlen cukoralkohol, amelynél szénhidrátot kell számolni a cukorbetegeknek.
Előnyei
• Nincs mellékíze
• GI 7-13, hosszú felszívódású
• Candida diétában is használható
• Nem okoz fogszuvasodást
• csökkenti a kalóriabevitelt.
Hátrányai:
• Ch tartalmát (99,8g) bele kell számolni a napi étkezésbe
• Energia tartalomra (240Kcal) fogyókúrában figyelni
Maltit más néven Gabonacukor
A tiszta maltitot kukoricakeményítőből állítják elő, lebontásához nincs szükség inzulinra így diabeteszben és fogyókúrában jól használható. Maltit-sziruphoz viszont glukózt is adnak, amit már tilos felhasználni!!
Előnyei
• Nincs utóíze
• Nem okoz fogszuvasodást
• GI 30, lassú felszívódású
Hátrányai
• Szirupot gyakran összekeverik vele, amit tilos használni!
• Hasmenést, puffadást, hasi görcsöket okoz
Eritrit, Eritritol:
Édesítő ereje a 60-80%-a a cukorénak.
A
természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját
cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így
hashajtó hatása gyakorlatilag nincs, eltérően a többi a cukoralkoholtól.
Előnyei:
•Jól
használható sütöséhez, főzéshez
• eltartható
• nem okoz hasmenést
• 0 kalóriás
• 99,9 g-os Ch tartalma nem felszívódó szénhidrát!
• GI=0
• nemokoz fogszuvasodást
• Gátolja a gombák szaporodását, candida diétában tökéletes
• eltartható
• nem okoz hasmenést
• 0 kalóriás
• 99,9 g-os Ch tartalma nem felszívódó szénhidrát!
• GI=0
• nemokoz fogszuvasodást
• Gátolja a gombák szaporodását, candida diétában tökéletes
Hátánya:
• Hűs utóíze elsőre fora lehet, de gyorsan meg lehet szokni
• 160°C-on bomlik nagy része, így magasabb hőfokon való sütéskor többet kell belőle adagolni
• Eredeti recepthez kéest mindig 1/3-al több Eritritolt adagoljuk
• Hűs utóíze elsőre fora lehet, de gyorsan meg lehet szokni
• 160°C-on bomlik nagy része, így magasabb hőfokon való sütéskor többet kell belőle adagolni
• Eredeti recepthez kéest mindig 1/3-al több Eritritolt adagoljuk
Természetes cukorhelyettesítők:
Teljes egészében növényi eredetű cukorhelyettesítők, nagyon finomak,
édesek, utóíztől mentesek, de mégis csak cukrok. GI 50 feletti, egy kivétellel gyorsfelszívódású
cukrok közé tartozik. Nagy energiát hordoznak és nagy szénhidrát tartalommal bírnak.
Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy valaki sima konyhai répacukrot eszik vagy
nádcukrot, barnacukrot, kókuszvirág cukrot vagy datolyacukrot a történet
vége mindig ugyan az lesz, megemeli a vércukrot és elhízáshoz vezet.
Diabeteszben és fogyókúrában nem használhatók!
Egy csak egy legény van a gáton természetes cukorhelyettesítők között
ez pedig Stevia!
Édesítő ereje 200x több, mint a répacukoré.
Jelenleg a Stevia az egyetlen olyan édesítőféleség, ami
teljes mértékben növényi eredetű, nem tartalmaz sem kalórát sem szénhidrátot,
így legtökéletesebb mind Diabetesben, mind fogyókúrában. Jó hír, hogy nem okoz
hasmenés, nincs utóíze, nem kell vele szímolni. Kutatások bizonyítják, a
legkissebb esély sincs arra, hogy rákos folyamatokat indítson be vagy
emésztőrendszeri tüneteket okozzon, sőt mivel gyógynövényről van szó számos
gyógyhatással bír.
Előnyei:
• Természetes alapanyagból készült
• 0 Kcal, 0 Ch, 0 GI
• Nem okoz hasmenést, se más emésztőrendszeri tünetet
• Csökkeni a vérnyomást
• Csökkenti a vércukrot
• Gátolja az emlőrákot
• Gátolja a fogszuvasodást
• Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, virális hatású
• Étvágycsökkentő
• Koleszterin csökkentő hatású
• Enyhe vízhajtó hatású
Hátánya:
NINCS!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése