Tudom egy időben nagy sláger volt és talán kicsit uncsi is már akinek, mert nekem valahogy a "nem lehet megunni" kategória, igen a tipikusan bárhol bármikor..tegnap a férjemmel ketten kreáltunk egy diétás változatot, teljesen IR kompatibilis és gluténmentes is. Ő volt a piskóta sütő, ha itthon van én mindig elsummogom ezt a feladatot, inkább közben gyors leírtam a receptet és kiszámoltam, jó ez a munka megosztás és, hogy majdnem olyan legyen, mint a mondókában az iciri-piciri mind megette..csak az én iciri-picirim nagy ló lett közben, de ez nem zavarta egy cseppet sem, hogy majdnem mind meg egye.
Piskóta hozzávalói:
6 ek barna rizsliszt vagy tk liszt (120 g)
6 tojás
1 zcs sütőpor
8 ek eritrit
2 ek kakaópor
3 ek víz
Töltelék hozzávalói:
500 g túró
1 citrom reszelt héja
3 ek 4x-es erősságű édesítőszer
3 dl cukormentes habtejszín (kék dobozos hulala)
2 púpos ek holland kakaópor
kicsi csipet só
2 zcs zseltinfix
Díszítésre:
70 g 85%-os étcsoki
2 ek olaj
darált pisztácia (elhagyható)
ribizli (elhagyható)
Egész mennyiség 18 szelet = 1300 g:
Kalória: 3008 Kcal
Szénhidrát: 101 g
100 g Túrórudi szelet:
Kalória: 231 Kcal
Szénhidrát: 8 g
A piskótát szokásos módon elkészítem: tojássárgáját felverem az eritrittel, hozzáadagolom a sütőporos lisztet és a vizet, végül a kakaóport. Fehérjét kemény habbá verem csipet sóval. A két részt nagy mozdulatokkal összekeverem. Egy 35 x 27 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a piskótamasszát beleegyengetem.
180°C-on sütöm kb 20 percet, de tűpróbáig biztosan.
A túrót 2 ek 4x-esel és citrom reszelt héjával villával összetöröm.
A tejszínt 1 ek 4x-esel kemény habbá verem, hozzáadom a zselatinfixet, még egy kicsit verek rajta.
A két részt összekeverem.
A piskótát kettévágom, az egyikre teszem a krémet, erre megy a másik piskóta.
Végül a csokit vízgőz felett olajjal felolvasztom, leöntöm vele a sütit, kedvem szerint díszítem.
*IR, PCOS: Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a barna rizslisztnek, túrónak és tejszínnek köszönhetően teljes mértékben lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. 70-85%-os étcsokival vond be a tetejét, mert az nem számolós szénhidrát, vagy hagyd csak simán üresen, így több kalóriát spórolsz.
*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén laktózmentes és sovány tejtermékkel készítsd az emésztőrendszer kímélése miatt.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése