Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. március 28., szombat

Kovász készítés (Teljes kiőrlésű)

Gyerekem unszolására kovászolásba fogtunk. Eleinte nem nagyon fülött a fogam hozzá, mert még igen élénken élt bennem a tavalyi élmény, mikor hazaérve a kovászom beterítette az egész konyhát..Na, de most itthon van a gyerek nonstopp majd Ő szépen rendezgeti, ráér figyelni, és legalább reggel biztosan megindul a napi programja. 
Teljesen biztos voltam benne, hogy három nap múlva ez rám fog maradni, legnagyobb meglepetésemre nem így van, szépen csinálja, minden reggel felkel szó nélkül 7 órakor és eteti, este ugyan így szó nélkül eteti. Minden hozzávalót pontosan kimér és darál. Teljesen el vagyok képedve. 
Nálunk most teljes kiőrlésű kovász készül, elsősorban nekem, de annyira tetszik a buli Bencének, hogy mivel ma hűtőbe kerül az immár teljesen érett kovász, ezért holnap újat kezd készíteni csak fehér liszttel.
Ezekszerint ez tényleg ennyire pofon egyszerű, hogy egy gyerek is simán megcsinálja.


Előkészületek:
Alaposan el kell mosni két átlagos duntsztos üveget és tetőt, Én a biztonság kedvéért még ki is forráztam. Ha nem akarod mindig ketté szedni a kovászt, akkor a legjobb ha 2 l -es üvegben kezded, mert egy kis üveget biztosan ki fog nőni.
Ne legyen az üvegen még kívülről sem matrica ragasztó maradék, mert mosásnál bele kerülhet az üveg belsejébe, konyharuhával ne töröld ki belülről.


Kovász indítása 1. nap:
50 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
50 g darált zabpehely
60 ml langyos víz
1/2 kk cukor

A tiszta üvegbe teszed a fenti hozzávalókat, alaposan elkevered egy tiszta kanállal. Ne fakanállal! Itt még egy elég nehéz masszád lesz. 
Ráteszed a tetőt, de ne tekerd rá. Tedd olyan helyre ahol nem éri sosem hideg, hagyd ott másnap reggelig.


Kovász 2. 3. 4. 5. napja:
Innentől kezdődik a naponta kétszeri etetés.
Ez azt jelenti, hogy a lent írt mennyiség az egész napi adag. 
Bence kimért egy tiszta tetővel zárható tálba az 50 g teljes kiőrlésű lisztet, hozzádarált 50 g zabpelyhet. Rácsatolta a tetőt és táncikálva összerázta. Reggel 7-kor a fele lisztet az üvegbe tette, hozzáöntött 50 ml langyos vizet, néha 60 ml-re sikerült. Este a maradék lisztet ugyan így és megint 50 ml vizet.

50 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
50 g darált zabpehely
100-120 ml langyos víz

Attól függ mennyire van épp meleg vagy hideg, a kovász vagy másnapra brutál beindul vagy harmadnapra. Legkésőbb a harmadik napon két üvegbe kell szét szedni. Onnan tudod, hogy osztani kell, hogy kora délutánra a kovász feljön az üveg 2/3-ig. Ha ezt látod, akkor mehet a következő etetés után azonnal két üvegbe. A harmadik naptól a kovász már elég erős ahhoz, hogy akár kivegyünk belőle sütéshez, így ha nem akarsz plussz üveget használni, akkor nyugodtan vegyél ki belőle amennyit szeretnél. Ha nem akarsz se kivenni belőle, sem plussz üvegezni, akkor 2l-es üveggel kezd az egészet. Ahogy telnek a napok a kovász egyre hígabb nokedli állagot vesz fel.
5. napra a kovásznak intenzív savanyú illattal kell rendelkeznie, látványosan pöfög, laza szivacsos állagú. 




Kovász 6.-12.napig napja:
A kovász elég érett ahhoz, hogy a hűtőbe menjen, innentől már csak naponta 1x kap enni reggelente még 5-6 napon keresztül.
Reggeli etetés előtt 50-100 g-ot ki kell venni az üvegből, ezt lehet sütésre használni.

Reggeli etetéshez:
25 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 g darált zabpehely
50 ml langyos víz




Kovász 12. napja:
A kovászod ha minden jól ment megtalálta az örök élet titkát, innentől már csak hetente 1x kell etetni azzal a mennyiséggel amivel a napi etetést is csináltad.

Heti kovász kaja:
25 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 g darált zabpehely
50 ml langyos víz

Hűtőből kivett kovásszal úgy kell dolgozni, hogy amikor eldöntöd másnap kelt tésztát készítenél, akkor este kiveszel a kovászodból egy adagot egy másik steril üvegbe, megeteted külön és hagyod a melegen feléledni. Másnap reggel, ha szép buborékos használható, ha elég meleg van pár óra alatt feléled, nem kell neki fél nap. Anyakovászt szintén megeteted és megy vissza hűtőbe.

                                                                  Pizza


Hetelős lángos
                                         Graham kenyér



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése