Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. szeptember 1., kedd

Kürtöskalács muffin (szénhidrát csökkentett)

Kürtöskalácsot bögrés verzióval sokkal kényelmesebb sütni, főleg ha tekergetni sem kell, ráadásul most szénhidrát csökkentetten készült, de aki szeretné az olcsóbb, és ugyanilyen finom cukormentes változatát is megkaphatja.



1 bögre 3 dl
Hozzávalók:
2 bögre Dia-wellness 50-es liszt (300 g)
1 bögre cukormentes mandulatej (3 dl)
1/6 bögre vagy inkább mérve 50 ml olaj
2 tojássárgája
4 ek 4x-es erősségű édesítőszer
citrom reszelt héja vagy pár csepp vanília aroma
1 zcs sütőpor (12 g)

A száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor) kimérem egy tálba, alaposa elkeverem.

A nedves alapanyagokat az édesítőszerrel egy külön tálba kimérem, alaposan elkeverem.

A két részt egybeteszem, kikeverem, muffin formákba adagolom.

Előmelegített 190°C-os sütőbe 25 percig sütöm.

Tetejére:
30 g olvasztott, de nem forró vaj
eritrit 
fahéj

A vajat felolvasztom, ne legyen forró, a kihűlt muffinokat belemártom, majd a fahéjas édesítőszerbe nyomkodom.

Egész mennyiség 9 db = 650 g:
Kalória: 1873 Kcal
Szénhidrát: 119 g

100 g Kürtöskalács muffin:
Kalória: 288 Kcal
Szénhidrát: 18 g

IR, PCOS esetén lassú felszívódású szénhidrát lesz teljes egészében, amennyiben mandulatejet használsz és nem tehéntejet. A nap bármely szakában fogyasztható kiszámolva ch-ra az adagot.

Ha tetszett a recept és érdekel a gyerekbarát, olcsóbb kürtöskalács muffin kattints erre a linkre.


A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése