A szénhidrátok a fogyókúrázók mumusa, a tiltott gyümölcs a
fán, az imádom és gyűlölöm egyszerre kategória. Szerencsére kiderült, hogy nem minden szénhidrát olyan gonosz, sőt
szükségünk is van rájuk, ezen szénhidrátok, mértékkel ugyan, de beilleszthetőek
a diétába.
Az egyik legnépszerűbb szuperszénhidrát forrás a rizs, a
föld népességégének fele napi szinten fogyasztja. Nagyon sok fajtája létezik,
csak, hogy egy párat említsek IR-ban legtöbbször a Barna rizst ajánlják, de
nagyon népszerű a Vadrizs, a Basmati rizs, a Jázmin rizs is. Finomítástól és
fajtától függően mind máskánt hat a szervezetünkre és a titok nyitja pont itt
kezdődik. Készítettem egy táblázatot
ebben a legtöbbet használt rizseket mutatom be Glikémiásindex (GI) itt olvashatsz róla szénhidrát
tartalom szerint (Ch) és kalória (Kcal) függvényében. Azt hiszem jól látszik,
rizs és rizs között mekkora különbség van. Azoknak, akiknek számolgatni kell a
szénhidrát mennyiséget és figyelni a GI-re nagyon nem mindegy, hogy melyik
rizshez fognak hozzányúlni. A sima fehér rizs és Basmati rizs látszólag
egyforma, azonban a külcsíny mellett már megint ott a belbecs, miszerint a
Basmati az összes rizshez képest sokkal lassabban szívódik fel, ezért egyenletesebben
emeli a vércukrot. Diétában és fogyókúrában tehát rizsek közül a Basmati rizs
lesz a mi szuperszénhidrátunk.
100 g főzött GI Ch Kcal
Basmati rizs
58 22,0 103
Barna rizs
76 22,0 112
Fehér rizs
87 28,6 130
Vad rizs
56-60 30,7 146
Jázmin rizs
96 22,3 103
De nem a rizs az egyetlen ilyen szuperszénhidrát forrás, bár
nagyon sokáig ez volt a standard megállapodás, hogy fogyókúrában soványhús-zöldség-rizs
kombó és slussz. Ugyan ez az elgondolás érvényes a száraz hüvelyesekre is. Igen
valóban nagytöbbségüknek hatalmas kalória tartalma és szénhidrát tartalma van
szárazon, de ha megnézzük főtt állapotukban, máris kiderül, hogy csak ¼-es
mennyiséggel kell számolnunk, arról nem is beszélve, ki az, aki meg tudna enni
egyszerre 100 g babot miután megfőzte és háromszorosára dagadt. Igen tudom Bud
Spencer! Magas fehérje és rost tartalmuk miatt hamarabb, kismennyiséggel és
hosszabb ideig laktatnak, mint a rizs..sőt a GI-ük a rizsnél is sokkal alacsonyabb.
Nagy előnyük az ásványi anyagtartalmuk és vitamin tartalmuk mellett, hogy
önmagukban fogyasztva is laktatnak. Hús helyett salátával vegyítve nemcsak
mutatósak, de finomak is miközben a kalóriatartalom szinten marad.
100 g főzött GI Ch Kcal
Fehérbab
31 25,8 142
Limabab
32 20,1 116
Mungóbab 31 19,2 105
Vesebab
28 22,8 127
Lencse 26 20,1 116
Sárgaborsó
32 19,6 167
Csicseriborsó
28 27,4 164
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése