Soha életemben még nem sütöttem mézes puszedlit, valahogy a mézeskalács figurák, mézeskalács házikó és mézeskalács templom, szán elkészítése után ez már annyira nem volt opció nálunk..viszont vásárokban ha meglátta gyerekem azonnal venni kellett, mert nagyon szereti férjemmel együtt. Az idén nem készültek mézesek, mert a díszítéshez nem volt kedvem, de így karácsony előtt két nappal mégiscsak hiányérzetem támad..valahogy a karácsony nem karácsony mézeskalács nélkül, olyan mintha karácsonyfa vagy karácsonyi ág nem lenne a szobában. Úgyhogy ma életemben először hozzáfogtam, elvégre nem olyan nagy cucc maga a tészta készítés, még a cicomázás sem pepecselős feladat.
Az Én mézes puszedlimben bár nincs méz, mégis isteni puha és mézes ízvilágú, minden sztár liszt nélkül készül, így IR diétába is tökéletesen beilleszthető lett.
Hozzávalók 15 db-hoz:
200 g Teljes kiőrlésű liszt
200 g Barna rizsliszt vagy rétes liszt
4 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 zcs Oetker sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel
(vagy helyette 2 tk mézes fűszer keverék +1 kk szódabikarbóna)
60 g teavaj
2 db tojássárgája
1,5 dl mandulatej
1 dl habtejszín (nálam Pilos laktózmentes)
Mázhozakhoz:
100 g Eritrit porrá őrölve
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 db tojásfehérje
pár csepp citromlé vagy egy csipet só
vagy
80 g 85%-os étcsoki
3 ek olaj
A liszteket elkeverem a mézes sütőporral és az édesítőszerrel. Mélyedést készítek a közepébe beleteszem az olvasztott vajat, tojássárgáját, tejet és habtejszínt.
Alaposan átdolgozom, majd tetszőleges nagyságú golyókat készítek, az enyém a képen látható.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, 180°C-on sütöm 20 percet.
Hűlés után vagy a megmaradt tojásfehérjével díszítem, vagy leöntöm temperált csokival. Mivel nincs benne méz ezért a golyócskák meg fognak repedezni, tojásfehérjével egy gyönyörűen korrigálható.
Fehér máz hosszasabb verzió, de legalább kalória és ch mentes: Édesítőszereket porrá őrölöm. A tojásfehérjét elkezdem felverni habbá, folyamatosan adagolom hozzá az édesítőszert. Amikor félig már kemény a hab, kap pár csepp citromlét (nálam csipet só ment bele) majd a többi édesítőszert, annyit, hogy végül kemény habot tudj vele készíteni. Ezzel a habbal kenem be a langyos puszedliket, hagyhatod rusztikusra vagy szépen el is simíthatod rajta. Másnapig hagyom száradni. Ha nem akarsz másnapig várni, akkor tedd be a hűlő sütőbe résre nyitott ajtóval, a sütő ne legyen már forró, inkább csak langyos, 3 perc alatt megszárad a máz.
Csoki máz, ez a gyorsabb verzió csak ez plussz kalória lesz: A Csokit vízgőz felett olajjal megolvasztom belemártom a kihűlt puszedliket. Ha zavar a méz hiányában keletkező repedezettség, akkor csorgatva el tudod tömíteni a réseket.
Kb 5 perc alatt megszáradnak és kész.
Mindkét máz ch mentes, így IR és cukorbetegnek ezzel nem kell számolnia.
Egész mennyiség fehér mázzal:
Kalória: 2219 Kcal
Szénhidrát: 266 g
Fehérje: 53 g
Zsír:101 g
Egész mennyiség csoki mázzal:
Kalória: 3034 Kcal
szénhidrát: 266 g
Fehérje: 56 g
Zsír: 182 g
*IR, PCOS diéta: lassú felszívódású ch-t tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható.
Amennyiben nem kell ch-t számolnod, mert nem vagy cukorbeteg tegyél a tésztához bátran 2 ek mézet, nagyon egészséges.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése