Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. szeptember 1., kedd

Kürtöskalács muffin (diétásan)

Jó hír azoknak akik az iskolába egészséges ételt szeretnének csomagolni a gyerkőcnek, a kürtöskalács most bögrésítve, muffin formában landolhat az tízórais dobozba.



1 bögre 2,5 dl
Hozzávalók:
3 bögre teljes kiőrlésű vagy barna rizsliszt (400g)
2 tojássárgája
5 ek 4x-es erősségű édesítőszer
citrom reszelt héja vagy pár csepp vanília aroma
1/3 bögre olaj (1 dl)
1 bögre mandulatej+1/5 bögre mandulatej (3,5 dl)
1 zcs sütőpor 12 g

A száraz alapanyagokat elkeverem egymással (liszt, sütőpor).

A nedves alapanyagokat (tej, tojássárgája, olaj, vanília aroma) az édesítőszerrel elkeverem.

A két részt alaposan eldolgozom, majd előmelegített 190°C-os sütőbe kb 25 percig sütöm (aranybarnára, tűpróbáig)

Tetejére:
30 g vaj
2x-es erősségű édesítőszer vagy eritrit
fahéj

A vajat éppen egy kicsit felolvasztom, ne legyen forró. Belemártom a hideg muffinokat, majd az édesítőszeres fahéjba nyomkodom.

Egész mennyiség 12 db:
Kalória: 2329 Kcal
Szénhidrát: 252 g

*Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz így IR, PCOS esetén a nap bármely szakában fogyasztható. 

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése