Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. szeptember 6., vasárnap

Pirított diós körtés pite

Ma kora reggel miközben illatozott a pirított dió és a karamellizált körte konyhába, észrevétlen kúszott be az őszi napsugár az ablakon. Melankólikusan azon gondolkodtam mennyire szép is ez az évszak: már nincsenek fullasztó melegek, lassan gyönyörű sárga, vörös, barna színkavalkád lesz az erdő, lelassul odakint a természet, eljön az ideje a hosszú sétáknak, ahogy ma is, és mennyire jól fog esni ez az igazi őszköszöntő pite.



Pite tészta hozzávalói:
300 g barba rizsliszt vagy tk liszt
1 tojás+1 tojássárgája
1 ek porrá darált 4x-es erősségű édesítőszer
100 g hideg vaj
1 ek utifű maghéjliszt (csak ha rizsliszttel készíted)
1 púpos ek tejföl (70 g)
2 ek mandulatej (10 ml)

Krém hozzávalói:
100 g dió
1 kk szárított gyömbér
1 db tojás
300 g tejföl
4 ek barna rizsliszt vagy pudingpor (60 g)
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
2 db körte 

A pite tészta hozzávalóiból gyorsan tésztát készítek, nem szabad sokáig gyúrni. Az utifű maghéjliszt nagyon jót tesz a darás állagú gm barna rizslisztnek, ha nincs otthon, akkor nélküle is jó a pite, csak lehet a díszítés lesz nehezebb. Ha tk liszttel készíted, akkor nem kell az utifű maghéjliszt.

Addig teszem a hűtőbe a tésztát, amíg a többi hozzávalót elő nem készítem.

A tésztát két sütőpapír közt kinyújtom a piteformába fordítom, erre teszek egy adag diót és egy adag körtét, az összes többi krém hozzávalót a maradék dióval és körtével kikeverem és a tésztára öntöm.
Előmelegített sütőben 180 °C-on sütöm 50 percig. Ha nagyon barnulna a tészta fedd le egy sütőpapírral az egészet.
Sütőből kivéve, ha akarom még díszíthetem, maradék tésztával, amit tojással lekenek és még 5 percig sütök, de így önmagában is gyönyörű, dióval, körtével vagy cukormentes tejszínhabbal díszítve.

Egész mennyiség 1260 g:

Kalória: 3840 Kcal
Szénhidrát: 314 g

100 g Pirított diós körtés pite:
Kalória: 305 Kcal
Szénhidrát: 25 g

*IR, PCOS esetén a a barna rizsliszt lassú felszívódású ch, de a gyümölcs miatt gyors felszívódású szénhidrátot is tartalmaz, ezért délután uzsonnára tökéletes választás. Reggelire, vacsorára már nem.

*Gastritis, GERD, gyomorfekély betegségben érett körtével, laktózmentes tejföllel készüljön a gyomor kímélése miatt. Fellángolt szakaszban gyömbér nélkül.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése