Hozzávalók:
250 g Dia-wellness 50%-al csökkentett liszt
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1/2 zcs élesztő
2 dl mandulatej
25 g teavaj
2 db tojássárgája
Tetejére:
340 g magozott szilva
fahéjas édesítőszer (4x-es erősségű édesítővel)
30 g szeletelt mandula
Az élesztőt a tejjel és 1 tk liszttel felfuttatom. Ezután a tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítek. Kelesztés nélkül azonnal sütőpapírral bélelt kis tepsibe (24x16 cm) nyomkodom.
A szilvát megmosom, magozom és a fahéjas édesítőszerbe mártom, jó sok mehet a mag helyére, amennyi csak fér. Tetszés szerint a kelt tésztára pakolom, megszórom szeletelt mandulával és addig kelesztem amíg a sütő elő nem melegszik 180°C-ra.
180°C-on sütöm 40 percig.
Egész mennyiség 806 g ~ 8 szelet:
Kalória: 1589 Kcal
Szénhidrát: 154 g
100 g Szénhidrát csökkentett szilvás lepény:
Kalória: 197 Kcal
szénhidrát: 19 g
*IR, PCOS diéta: A csökkentett lisztnek elég magas a rost tartalma 20 g/100 g lisztben a tk liszttel ellentétben aminek csak kb 8 g/ 100 g a rost tartalma, így lassabb felszívódást kapunk ami a szilva gyors chjának nem is árt. Mandulatej, vaj, tojássárgája, mandula nem számolós ch, így a lepény fele lassú fel gyors ch-t hoz nekünk. Uzsonnára 1/8 adag mehet, vagy leméred a kisült adagot és kiszámolod magadnak.
*Gastritis, GERD, gyomorfekély diétában akut, fellángolt szakaszban a szilva nem jó választás, lepény tésztát borítsd meg fahájas édesítőszerrel és mandulával. Később gyógyult szakaszban nagyon érett, nem savanyú szilvával mehet.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése