Emlékszem gyerekkoromban nagyon szerettem a puncskockát, de hát sajnos szegény fincsi süti iszonyat cukros és kekszes így muszáj volt átalakítanom, hogy diéta kompatibilisebb legyen. És hurrá, teljesen jól sikerült.
Hozzávalók 12 db-hoz:
50 g jelölten gluténmentes zabpehely
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek rumaroma
30 g jól átmosott mazsola
50 g kókuszreszelék
15 dkg (kis db) cékla
1 tk cukormentes kakaóport tehetsz még bele fokozni az élvezetet, mert ugye az igazi puncskockában is van, nekem az sajna nem volt itthon.
A cékla legyen minél fiatalabb, bébi fajta. Mielőtt elkezded reszelni, kóstold meg ne legyen túl föld ízű, mert akkor elviszi a golyócskák ízét. A céklát mosom, apró lyukon reszelem, annyira aprón, mint a sajtreszelő. Meghagyom a levét mindenét ahogy van.
A mazsolát megmosom, egyrészt, mert borzasztó koszos, másrészt, mert tiszta cukor kívülről, aprítom, hozzáadom az összes többi hozzávalóval együtt a céklához.
Alaposan elkeverem, beteszem a hűtőbe. Minél tovább áll annál jobban összeérnek az ízek.
Golyókat alakítok belőle, kókuszba hempergetem.
Egész mennyiség:
Kalória: 683 Kcal
Szénhidrát: 71 g
Fehérje: 11,3 g
Zsír: 35,7 g
1 db puncsgolyó:
Kalória: 56,9 Kcal
Szénhidrát: 5,9 g
Fehérje: 0,9 g
Zsír: 2,9 g
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése