A török tejberizs a világ egyik legselymesebb, leglágyabb tejberizse. Annyira tökéletes, hogy a benne lévő rizsszemek szinte nem is érezhetőek, szét olvad az ember szájában. Mi a titka?...
Hozzávalók:
100 g száraz rizs (nálam Basmati)
1 dl víz
4 dl tej (lehet mandulatej is)
1 db tojássárgája
2 púpos ek Dia-wellness vaníliás pudingpor (50 g) vagy helyette vanília kivonat és keményítő
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
pici csipet só
+ 50 ml tej a puding kikeveréséhez
A rizst előző nap le kell áztatni, ez az első fura mozzanat, viszont ez sokat segít a rizs puhára főzésén, mert a rizsből a keményítő egy részi kiszivárog, ami IR diétában egy plusz jó pont és közben a rizs szemek is megszívják magukat vízzel.
Másnap a vizet leöntöm, a rizst alaposan átmosom.
Felteszem a rizst csipet sóval, vízzel főni. Igen lassú hőmérsékleten, fedő alatt néha átkeverve addig főzöm, amíg a vizet mind magába szívta.
Ezután hozzáadom a 4 dl tejet és az édesítőszert, tovább főzöm lassan. Nálam 14-es fokozatból 7-en főtt, tehát igen-igen lassan. Tejjel főzésnél már figyelni kell, mert a tej könnyebben le tud égni, ezért többször kell átkeverni.
Végül 50 ml tejjel kikeverem a tojássárgáját és a pudingot, az egészet a rizshez keverem. Cserép edénybe teszem, lehet bármilyen cserépedény, fázis képeken látszik többféle variáció, direkt még bögrével is kipróbáltam..majd egy vizes tepsibe teszem őket.
Mehet a sütőbe 200 °C-ra addig kell sütni, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Jó hír, hogy tojásmentes is készíthető, így még lágyabb lesz.
Egész mennyiség tehéntejjel számolva majdnem 7 dl :
Kalória: 818 Kcal
Szénhidrát: 131 g
Ebben az estben a tej miatt gyors felszívódású ch-t is tartalmaz, tehát reggelire és pótvacsorára nem alkalmas.
Egész mennyiség alpro mandula tejjel számolva 7 dl:
Kalória:674 Kcal
Szénhidrát: 110 g
Az alpro mandulatejnek csak a kalóriáját kell számolni, ahogy a tojássárgájának is. Ebben az esetben hosszú felszívódású ch reggelire vagy vacsorára jó.
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése