Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. december 9., hétfő

IR barát mézeskalács

-Hát ezek meg mitől lettek ilyen dunduskák és hova lett a minta? Tudom, hogy nagyon divat a kollagén kezelés, dehogy már a mézeseket is elkapja azért az már mégis csak sok..hmm, ez marhajó lett..na még egyet..hmm basszus ez tényleg marha jó puha, de miért ilyen pufi?? Csattt! Jaaa, már értem!



Hozzávalók:
100 g Dia-Wellness sütőliszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
60 g teavaj
picike só
1 zcs Dr Oetker sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel
1 kk  szódabikarbóna
1 dl tej

Bevezetőben a nagy dilemma, ami csak sütés után esett le, hogy minden évben mézeskalács szezonban tuti biztos mellé nyúlok a mézes fűszerkeveréknek, és nem sima fűszerkeveréket, hanem sütőport veszek. Ennek az az előnye, hogy tényleg isteni finom puha tőle minden süti, hátránya, hogy adalékokat tartalmaz, amit hacsak lehet mellőzni szoktam. Na minden esetre ez a recept már így lett tökéletes, csökkentetettebb szénhidrátos és IR barát is.

A száraz alapanyagokat jól eldolgozom egymámással, hozzáadom szobahőmérsékletű vajat és az 1 dl tejben feloldott édesítőszert. 

Lágy, kissé ragacsos masszát kapsz, amit a hűtőben kell pihentetni 1 órán át.

Igen vékonyra nyújtottam, kiszúrtam mintázóval, sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-os sütöttem 10 percet.






1 megjegyzés:

  1. Köszönöm!! Nagyban segít a friss IR diétán lévő 14 éve lánykámnak az ünnepi készülődés szebbé tételét.

    VálaszTörlés