Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 6., szombat

Gyömbéres rebarbarás zabgolyó

Tegnap a heti bevásárláson megláttam, hogy akciós a rebarbara, azonnal vennem kellett. Igazából nem is tudtam miért veszem, nem volt benne a jövő heti tervemben sem a hétvégiben, csak annyira, de annyira szeretem, hogy muszáj volt. Már előre csorgott a nyálam, ahogy a savanykás és a brutál édes íz összecsap benne...hmm..na, de ma reggel jött a dilemma mi készüljön? A rebarbara pite annyira uncsi, vagy inkább csak nincs kedvem pitét készíteni, leves most nem készülhet, mert újborsó szezon van, az ilyenkor minden más levest messze kiűz a házból, aztán eszembe jutott a zabgolyó, mint egy szikra..temérdek dolgom mellett, igazi újdonság lesz, minimál munkával..NAA ez a nekem való recept.



Hozzávalók:
260 g (3 nagy szál) rebarbara
240 g ( 1 nagy darab) alma-tisztítva 160 g
50 g zabpehely
50 g zabkorpa
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 karika gyömbér

A rebarbarának a szálas héját lehúzom, nem dobom ki, hanem a lekarikázott rebarbarával együtt kevés vízben pár pillanat megfőzöm. Csak azért nem dobom ki a lehúzott lehúzott héját, mert a főzött vízből szörpöt készítek majd és így szép színes lesz. Ha nem készítesz szörpöt, akkor a szálakat nyugodtan dobd ki. A vízbe nem kerül semmilyen fűszer sem édesítő.

A rebarbarát kiszedem egy kis tányérra, hagyom langyosra kihűlni.

Az almát nagy lyukon lereszelem, a rebarbarát villával összenyomom, hozzáadom a reszelt gyömbért, édesítőszert. Végül elkeverem a zabpehellyel és a zabkorpával. Mehet a hűtőbe kb 1 órára, hogy a zabpehely és a zabkorpa megszívja magát.

Golyócskákat készítek. A golyócskákat bármibe forgathatod kedved szerint. Én most kókuszba forgattam. 
Igazi üdítő, lágyan omló mannát kapsz.

Egész mennyiség 18 db:
Kalória: 456 Kcal
Szénhidrát: 78 g (2/3 lassú feszívódású ch-1/3 gyors ch)

1 db golyó:
Kalória:25 Kcal
Szénhidrát: 4,3 g (2/3 lassú feszívódású ch-1/3 gyors ch)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése