Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 16., kedd

Pirított spárgás nyúltokány

Hát igen eddig tartott a családnál a hétvégi hús túltengés utáni pihentetem a hasamat idő. Egy napig bírták, már fecske módjára tátották a szájukat a következő húsért..na mondom akkor kicsit könnyebben emészthető falatot kreálok és úgy, hogy a puliszka gyomoromnak is jó legyen.
Egytálétel féleség következik. Azért féleség, mert a köret külön került mellé, a lényeg, hogy viszonylag gyorsan elkészült és az nyúlhúsba minden zöldség íze és zamata rendesen beleillant. 



Hozzávalók:
500 g nyúl eleje
270 g kaliforniai paprika
115 g spárga
100 g borsó
őrölt rozmaring
aprított snídling
3 ek olivaolaj
2x1 dl víz

*bors és hagyma (csak ha nem vagy fekélyes vagy gyomorbeteg)

Kétféleképpen készülhet: az egyik ha nincs gyomorbeteg a családban, akkor a rozmaringgal alaposan beszórt nyulat olivaolajon magas hőn lepirítom, amikor szép kérges lett, akkor adom hozzá az egy kicsi fej vöröshagymát karikázva, és a fűszereket, zöldségeket. Felöntöm vízzel, lefedem és párolom. Amikor elpárolog a víz, akkor kap megint 1 dl vizet, kb mire összesűrűsödik addigra a nyúl el is készül.

A másik variáció: ami nálunk miattam készül így, hogy a vöröshagyma és a bors kimarad. Csak a rozmaringos nyúlat pirítom magában, majd megy rá a zöldség és az 1 db víz. Fedő alatt párolás tovább, kap újabb 1 dl vizet, végül sűrűre főzöm.

Mindkét esetben a spárga már csak egészen a vége felé kerül bele, amikor a hús majdnem tökéletese puha, hogy ne essen szét.

Mellé nálunk a családnak sima tészta, nekem ch csökkentett Dia-wellness tészta főtt.

Egész mennyiség tészta nélkül:
Kalória: 1260 Kcal
Szénhidrát: 29 g (Lassú felszívódású szénhidrát)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése