Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. április 21., kedd

Zabpelyhes kép-lepény

Végtelen egyszerű az elkészítése és illatos a végeredménye ennek a mókás kis a kép-lepénynek, egy nagy hátránya van, hogy életemben először sajnáltam megenni valamit.


Hozzávalók:
140 g zabpehely darálva
1 púpos tk útifűmagliszt (10 g)
50 g fehér liszt
1 csapott kk sütőpor
1 db tojás 
100 g túró 
75 g tejföl (1 kis doboz 150 g-os fele) *
1 kk só
1 dl víz 
+ 1 tojás kenésre és pár darab zöldség díszítésre

Mivel gyors lesz a folyamat először a sütőt melegítsd be  190°C-ra, ezután a díszítésre szánt növényeket alakítsd kedved szerint.

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem.

A nedves hozzávalókat egy mixer edénybe teszem és botmixerrel átdolgozom.

A két részt összegyúrom, a zabpehely miatt először ragacsos masszát kapsz kb öt perc múlva el kezd összeállni és már nyújthatod is.

Kend le egy tojással, díszítsd ki és tedd a sütőbe 30 percre.


Csak a tészta egész mennyisége, feltét nélkül:
Kalória: 1121 Kcal
Szénhidrát: 119 g

*2/3 lassú ch-1/3 gyors ch, így ebédre és vacsorára ehető megfelelő mennyiségben.
IR diétában a joghurt helyett a tejföl jobb választás, lassítja ch felszívódást és 100 g alatt nem számolós, míg a joghurt gyors ch-nak számít és számolós is..ha nem vagy Ir-es, akkor mehet helyette joghurt is nyugodtan. 
Tojás nem számolós, túróból 100 g szintén nem számolós ch, így ezeknek csak a kalóriáját kell nézni. 
Ha póréhagymát és sárgarépát is teszel feltétnek minden zöldség számolós ch lesz, így mindent le kell mérned grammra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése