Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. április 18., szombat

Fehér tönkölylisztes gyors kovász

Ha véletlen halálnak halálával lakolt a kovászod, mert elfelejtetetted megetetni, vagy csak szimplán nincs kedved a hűtőben kovászokat tárolni és etetni, akkor vesd be az egynapos kovászt, sütés előtti nap bekevered, másnap az egészet felhasználod.
Általában a kelt tésztás napokat előre tervezem egy nappal, mert azért a kelesztésnek kell egy kis idő, és ha már eltervezem, akkor összedobok egy gyenge kovászt is hozzá, bár ez nem egy hetes vagy pár éves kovász, de az egy napos kovász is csodás minőség javulást tud hozni bármilyen tésztának. 
Én most fehér tönkölyös gyors kovászt készítettem, amit tk liszthez fogok használni, de lehet BL80-as liszttel is készíteni.



Kovász indítása reggel:
100 g fehér tönkölyliszt
1 kk cukor
1 dl langyos víz

Alaposan kitisztítok és kifőzök egy 5-7 dl -es üveget. 
Belemérek reggel 100 g lisztet, 1 kk cukrot és 1 dl langyos vizet (ne csapvizet!)
Mi 20 l-es ballonos vizet szoktunk venni szódástól, ezzel rengeteg műanyag palackot spórolunk meg, ebből a tisztított vízből használok a kovászhoz, de lehet mentes palackos bolti is, csak ne csapvíz.

Ráteszem a tetejét, de nem csavarom rá, meleg helyen hagyom. 
Este újra etetem:

Esti etetés:
50 g fehér tönköly liszt
0,5 dl langyos víz
1/2 kk cukor

A cukrot a kovász fel fogja dolgozni. Csak az egy napos kovásznál szoktam hozzá tenni este is, egyébként rendes kovásznál csak indításnál kapna, utána már nem.

Megint ráteszem a tetőt, de nem csavarom rá, meleg helyen hagyom reggelig. Ahogy a képen is látszik nem fog a térfogata megnőni szinte semmit, viszont levegős és habos lesz.

Egész kovász mennyiség így 300 g lesz, amiből 150 g a fehér liszt. IR-nél ez fontos a lisztek keverési aránya miatt, illetve így pontosabban lehet számolni a kovászos tésztákat.

Egész kovász:
Kalória: 501 Kcal
Szénhidrát: 93 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése