Általában a kelt tésztás napokat előre tervezem egy nappal, mert azért a kelesztésnek kell egy kis idő, és ha már eltervezem, akkor összedobok egy gyenge kovászt is hozzá, bár ez nem egy hetes vagy pár éves kovász, de az egy napos kovász is csodás minőség javulást tud hozni bármilyen tésztának.
Én most fehér tönkölyös gyors kovászt készítettem, amit tk liszthez fogok használni, de lehet BL80-as liszttel is készíteni.
Kovász indítása reggel:
100 g fehér tönkölyliszt
1 kk cukor
1 dl langyos víz
Alaposan kitisztítok és kifőzök egy 5-7 dl -es üveget.
Belemérek reggel 100 g lisztet, 1 kk cukrot és 1 dl langyos vizet (ne csapvizet!)
Mi 20 l-es ballonos vizet szoktunk venni szódástól, ezzel rengeteg műanyag palackot spórolunk meg, ebből a tisztított vízből használok a kovászhoz, de lehet mentes palackos bolti is, csak ne csapvíz.
Ráteszem a tetejét, de nem csavarom rá, meleg helyen hagyom.
Este újra etetem:
Esti etetés:
50 g fehér tönköly liszt
0,5 dl langyos víz
1/2 kk cukor
A cukrot a kovász fel fogja dolgozni. Csak az egy napos kovásznál szoktam hozzá tenni este is, egyébként rendes kovásznál csak indításnál kapna, utána már nem.
Megint ráteszem a tetőt, de nem csavarom rá, meleg helyen hagyom reggelig. Ahogy a képen is látszik nem fog a térfogata megnőni szinte semmit, viszont levegős és habos lesz.
Egész kovász mennyiség így 300 g lesz, amiből 150 g a fehér liszt. IR-nél ez fontos a lisztek keverési aránya miatt, illetve így pontosabban lehet számolni a kovászos tésztákat.
Egész kovász:
Kalória: 501 Kcal
Szénhidrát: 93 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése