Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. március 24., kedd

Gyors kovászolt olasz kenyér

Gyors kovásznak van két hatalmas előnye, az egyik, hogy kevesebb élesztőt kell használni hozzá a másik, hogy a kenyér minőségén jelentősen lehet vele javítani. Érdemes tehát a fermentálásnak ezt az egyre népszerűbb módját is kipróbálni.



Gyors kovász hozzávalói:
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
3 dl langyos víz
3 g instant élesztő
1 kk cukor

A gyors kovászhoz a langyos vízben, cukorral felfuttatom az élesztőt, a liszthez keverem. Légmentes dagasztó tálba lezárom, meleg helyen hagyom fermentálódni legalább 12 órára, de akár többre is. 

További hozzávalók:
100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
100 g fehér tönköly liszt
2 tk só
1 ek olivaolaj
20 szem töltött olajbogyó
friss bazsalikom

Másnap a kovász alaphoz öntök 1 ek olivaolajat, alaposan eldolgozom, az aprított bazsalikommal együtt.
Kimérek 100-100 g teljes kiőrlésű és sima fehér tönköly lisztet, elkeverem a sóval, hozzáadom a kovászhoz és alaposan kidolgozom. Ezután mehet bele az aprított olajbogyó.

Újra kelesztem meleg helyen.

Formázom a fázisképek alapján 2 marék tk liszttel, majd forró, sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, bevágom a tetejét és mehet a sütőbe.

210°C-on sütöm alsó-felső sütésen alulról a második rácsálláson 50 percet.

Amikor kiveszem azonnal megfürdetem vízzel, különben a héja nagyon kemény lenne, bebugyolálom a konyharuhával, rácson hagyom teljesen kihűlni, csak ezután szeletelhető. (Én lefelé fordított kosárra tettem)


Egész mennyiség 750 g:
Kalória: 1692 Kcal
Szénhidrát: 248 g










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése