Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. március 23., hétfő

Francia bundás hús

Most anyósom imádott francia bundás hús receptje következik, diétásabb köntössel és egy általa használt pici csavarral.



Hozzávalók 1 szelet húsonként:
1 szelet sovány hús
1 tojás
csipet só
30 g zabpehely darálva
+
4 ek olaj (felét felvette a hús)

Mellé készül még hamis krumplipüré (ebből 1/2 adag ment mellé) és 30 g száraz barna bulgúr kifőzve.

A zabpelyhet darálom, a húst kiklopfolom és lesózom, én nem kaptam cs.mellet, úgyhogy karajjal készült és azzal is számolok.

A zabpehely liszt 1/3-át besimogatom a húsba, a maradékot a felvert, sózott tojáshoz keverem villával. Kicsit hagyom állni, majd beleforgatom a húst.

4 ek olajon felforrósított serpenyőben, közepes hőmérsékleten, fedő alatt mindkét oldalát készre sütöm. Ezután 1/2 merőkanál húsleves lét kiszedek egy tányérra, beleteszem a húst és lefedem. És ez anyósom bundás húsának a lényege, hogy egy kicsike tyúk vagy egyéb hús leveslébe teszi a bundás húst.

Hamis krumplipüré hozzávalói:
200 g zeller
1 dob (150 g) tejföl
15 g teavaj
petrezselyem zöld ízlés szerint


A zellert kicsire vágom, sós vízben megfőzöm, leöntöm a vizet róla, még melegében tejföllel és teavajjal átbotmixerezem. Végén aprított petrezselymet keverek hozzá, ha szükséges utólag sózom.

Egy adag Francia bundás hús:
Kalória: 603 Kcal
Szénhidrát: 17 g

Csirkemell hússal készítve -53 Kcal lenne.

30 g barna bulgúrral, 1/2 adag hamis krumplipürével együtt:
Kalória: 876 Kcal
Szénhidrát: 49 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése