Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. március 26., csütörtök

Hetelős teljeskiőrlésű lángos

Cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenseknek sem kell lemondania az egyik legnépszerűbb vásári mannáról, legalább olyan finom lesz, mint a fehér lisztes társa, azzal a különbséggel, hogy ebből ha egyet beversz tuti nem leszel éhes utána és a cukrod sem kezd tangót járni. A hetelős lángos egyébként anyukám receptje, amikor kint vannak nála az unokák mindig ezt süti, csak a fehér lisztes változatot, és azért hetelős, mert olajjal kikent zacskóban 1 hétig is eláll a hűtőben, ha megkívánod, csak ki kell csípni belőle amennyit szeretnél és már sütheted is.



Hozzávalók 800 g-hoz:
200 g zabpehely darálva
200 teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 tk só
1 púpos ek tejföl (80 g)
1 tojás
3 dl tej
3 g instant élesztő
1 ek olaj
100 g kovász *

*Kovászt akár 12 óra alatt is készíthetsz, ebbe a tésztába már tökéletes ez a gyors kovász is, este összedobod, meleg helyen hagyod konyharuhával lefedve, reggel mehet a buli:  50 g darált zabpehely+50 g tk tönköly liszt+70 ml langyos víz+1/2 kk cukor. Persze ha van rendes kovászod az a legtutibb.

Lángos készítés menete:
A liszteket a sóval elkeverem. 
A tejfölt, tojást, olajat villával kikeverem.
A tejben kis cukorral felfuttatom az élesztőt.

A lisztes alapba mélyedést készítek, hozzáadom a tejfölös cuccot, az élesztős tejet és a kovászt. Alaposan kidolgozom, hagyom kelni.

Amennyit szeretnék annyit kicsípek belőle, olajos kézzel formázom, majd kisütöm. A maradékot olajozott zacskóba teszem, úgy, hogy a zacskóban legyen hely, mert a hűtőben még nőni fog.
Egy hétig eláll.

Egész mennyiség:
Kalória: 2000 Kcal
Szénhidrát: 246 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése