Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. október 5., szombat

Szerb rizses hús egészségesebb változata

Mai ebédünk szerb rizses hús lett ..hát igen ez is sovány, de legalább jó izmos házi kakas hússal és egy nagyon klassz rizs válogatással, ami a glikémiás index miatt érdekes. Közös családi programként indult a főzés betegségem miatt, a fiam nagyon rendi volt szépen feltette főni, persze nem magától, hanem instrukciókkal, aztán mivel mégis gyerekből van gálánsan lelépett a játszótérre játszani :D :D úgyhogy ennyit a ma nem főzök semmit rovatunkról, csak oda kellett állnom befejezni, szerencsére szereti annyira a számítógépet, hogy diktálással leszerkesztette ezt a receptet...Gyorsan el is döntöttem holnap a férjem fog bográcsozni, bár hamarabb kiadta volna az eszem.


Hozzávalók:
Fél db házi kakasmell (458 g) vagy más sovány hús pl pulyka
200 g vegyes rizs (vadrizs, barnarizs, jázmin rizs)
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek édesnemes paprika
2 db tv paprika
2 db paradicsom
1 tk olaj (nálam oliva)
frissen őrölt tarka bors
2 db babérlevél
tengeri só

A vöröshagymát kockázom, olivaolajon, vagy bármilyen más olajon elkezdem lepirítani, mivel nagyon kevés olajat használok hozzá, ezért nagy csipet sót azonnal rászórok, így a vöröshagyma könnyebben üvegesre sül és nem ég meg a kevés olaj hiányában.

Kockázom a kakasmellet, hozzáadom a hagymához, kevergetve kérgesre párolom. Hozzáadom az édesnemes paprikát, megpirítom, felöntöm vízzel, hogy a húst bőven ellepje. Hozzáadom a kockázott paprikát és a paradicsomot, babérlevelet, bőven borsozom ízlés szerint sózom.

Rotyogtatva puhára főzöm a húst.-Itt menet közben a gyerek lelépett, de a hús egész jól el van magában.

A rizst pár vízből alaposan átmosom, a pörkölt alaphoz teszem, időnként kevergetve készre főzöm, ha kevés lenne a lé, akkor hozzáöntök mindig egy kicsit.

A rizst én egy csomagolásmentes boltban vettem kimérve, de lehet nagy bevásárló központokban Exotic rizs néven is venni, sokkal barátságosabb a glikémiás indexe és szerintem nagyon finom is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése