Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. október 16., szerda

Pirított hagymás, paprikás csiga

Gyerekemnél berobbant a pirított hagyma mánia. Rábukkantunk egy csodálatos házi kovászos kenyér pékségre, nem győzöm neki venni a pirított hagymás kovászos cipót, de még ez sem elég, vettem pirított hagymát, amit sós csigába tekertem, ma ezt rejtette az uzsonnás doboza.


Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű liszt
1 db tojás
1,5 dl tej
2 kk instant élesztő
100 g teavaj
1 tk édesnemes fűszer paprika
pirított hagyma ( készen vettem most akciós, ez rendesen bőven pár marékkal)
1 tk só +1 kk só

A tejet felmelegítem, liszttel, instant élesztővel felfuttatom. 
A kimért liszthez teszek 1 db szobahőmérsékletű tojást, 1 kk sót, 50 g szobahőmérsékletű teavajat és a felfuttatott tejet.

Alaposan kidagasztom, duplájára kelesztem.

Ha kézzel dagasztod, akkor türelem és idő kell hozzá, addig kell tiszta konyhapulton dolgozni a tésztát, amíg a tészta teljesen fel nem szedi magát a konyhapultról. A pultot ne lisztezd, biztosan összeszedi majd magát és nagyon szép levegős lesz..persze lehet dagasztó géppel is készíteni.

Amikor duplájára kelt a tészta kinyújtom. A maradék 50 g teavajat 1 csapott kk sóval és 1 tk édesnemes fűszerpaprikával alaposan kikeverem. Ezzel a vajas krémmel a tésztát lekenem. 
Alaposan megszórom a szárított pirított hagymával.
Feltekerem, ujjnyi vastag csigákat vágok.

Előmelegített 180°C-os sütőben hőlég keverésen 15-20 percet sütöm. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése