Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. szeptember 17., kedd

Feta sajtos túrógombóc

Túrógombóc rajongóknak gondolom nem újdonság a sós túrógombóc, hatalmas előnye, hogy aki diétázni szeretne, de nincs otthon édesítőszere, annak sem kell lemondani kedvencéről. Rengeteg variációja létezik, Én tegnap estére zöldfűszeres fetasajtos túrógombócot készítettem.


Hozzávalók 15 gombóchoz:
1 tojás
1 kis doboz túró (250 g)
csipet só
1 ek (60 g) joghurt
3 ek zabkorpa
36 g zöldfűszer lehet kevesebb és több is, kinek hogy ízlik (petrezselyem és zeller levél)

Feltét:
100 g fetasajt
1 kis pohár joghurt +só+1 gerez foki

A zöldfűszereket alaposan átmosom, főleg a zeller levél szokott koszosabb, porosabb lenni, ezután aprítógépben durvára aprítom.
Minden hozzávalót elkeverek, a zabkorpa miatt hagyom állni legalább 30 percet. Mivel túró függő a gombóc állaga, ezért, ha 15 perc után nem érzed elég formázhatónak a masszát, tegyél hozzá még 1 ek zabkorpát, hagyd újra állni, biztosan jól lesz.

Szokásos módon kifőzöm a gombócokat. Sós joghurttal és fetasajttal tálalom. A fokhagyma az öntetből elhagyható, ha nem szeretnéd.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése