Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. augusztus 9., péntek

Köleskása

Egyszerűen nagyszerű egytálétel következik, amit valahogy sosem tudok megunni. Bárhogy fűszerezheted, semmivel nem lehet elrontani, diétás mégis laktat, ennél több dicsérete egy ebédnek nem létezik.


Hozzávalók 2 adaghoz:
40 dkg csirke comb filé
2 nagy marék hántolt köles (60 g)
petrezselyem zöld
mediterrán fűszerkeverék, de használhatsz más fajtát is
oliva olaj
2 dl tej (pácoláshoz)


Salátához:
1 saláta cukkini (180 g)
1 gerezd fokhagyma

1 kis pohár joghurt (150g)
kapor, petrezselyme zöld

Először a salátát készítem el, hogy klaaszul összeérjenek az ízek:
A cukkinit nagyra reszelem, hozzáreszelek egy fokhagymát, sózom, aprítok hozzá petrezselyemzöldet, kaprot, végül egy kis pohár joghurttal elkeverem.

A köleskásához a csirkecombokat sós tejben pácolom egy órát, de lehet előző este bepácolni, hűtőben jól el van másnap a főzésig. Egy serpenyőbe oliva olajat spriccelek, felforrósítom és beleteszem a fűszersóval megszórt combokat..most nem vágtam fel őket kockára, mert nem volt kedvem, de ha szeretnéd nyugodtan kockázd fel. Lepirítom mindkét oldalát. Fedő alatt párolom, amikor sok levet eresztett, hozzáadom az aprított petrezselymet és a hántolt kölest, újra lefedem időnként megkeverve készre főzöm. Ha elfőne alóla a víz mielőtt kipattogna a köles, akkor 0,5 dl-vel pótold.

Egy adag köleskása salátával:
Kalória: 397 Kcal
Fehérje: 45 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 23 g






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése