Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. augusztus 14., szerda

Diétás Pizzapogácsa

A konyha festési hadművelet végére értünk, már "csak a takarítás van hátra" és végre hozzáférek a sütőmhöz, úgyhogy összedobtam egy diétás pizzapogácsát, most kivételesen nem készítettem külön másikat  a srácoknak, azért annyira nem vagyok időmilliomos, de szerencsére ezzel is tökéletesen elégedettek voltak.


Hozzávalók:
150 g jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
40 g (2 ek) Szafi Reform Szénhidrát-csökkentett termékekhez rostkeverék 
5 g só (1 tk)
5 g sütőpor
csipet morzsolt oregánó
3 tojásfehérje (+ a sárgája majd csak kenéshez)
150 g laktózmentes natúr joghurt
250 g (kis doboz) laktózmentes túró
50 ml tej

Feltétnek bármi, amit szeretnél, nálam megmarad egy kevéske diétás chilis bab, abból kipirickáztam a babot és minden pizzapogácsába 1-1 ek bazsalikommal és olajbogyóval elkevert húst tettem.

Pogácsa lekészítése:
A száraz alapanyagokat összekeverem: szénhidrát csökkentő rostkeverék, zabpehelyliszt, só, sütőpor, oregánó.

A túrót és a joghurtot és a 3 tojásfehérjét egy mixer edénybe teszem, alaposan eldolgozom botmixerrel, hogy ne legyen darabos a túró, hozzáadom a száraz alapanyagokhoz. Hozzáöntök még 0,5 dl tejet és az egészet alaposan elkeverem.
Hagyom állni kb 10 percet a zabliszt és a rost miatt, hogy tudjon dolgozni, addig a sütőt előmelegítem 190°C-ra.

8 részre választom a tésztát, kis gombócokat készítek, mindnek a közepébe egy kávés poharat nyomok, az így keletkezett mélyedést bármilyen töltelékkel megtöltöm. Ha ragadna a pohár a tésztába, akkor vizezd le a pohár alját. Tojássárgáját egy icipici tejjel kikeverem, így könnyebben kenhetővé válik, minden pogácsát lekenek.
Sütőpapíron középső rács álláson, alsó-felső sütésen 190°C-on 35 percet sütöm. Amikor kész, gyorsan megszórom sajttal, visszateszem a sajt olvadásáig 2-3 percre. Ezután résre nyitott, de elzárt sütőben hagyom pihenni még 10 percet.

1 db Diétás Pizzapogácsa feltét nélkül:
Kalória:124 Kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 2,8 g
Szénhidrát: 16 g










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése