Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. március 10., szombat

Sonkával sült lazac

Ki vagy, ha éhes vagy..neee, ne dobj be egy csokit van annál sokkal jobb is, a sonkával sült lazac pillanatok alatt elkészül és nagyon egészséges. Rengeteg Omega3 zsírsavat tartalmaz, közülük is DHA-ban gazdag, ami gyulladásgátló hatással rendelkezik így sportolás esetén a leterhelt izületeknek nagyon jót tesz. A lazacot gyerekek is szívesebben fogyasztják, mert nincs benne szálka és azért emlékszünk még a rémfilmekre, amikor csukamájolajat dugdostak a gyerekek szájába kanállal.., mert valamivel be kellett vinni a D-vitamint és a hozzá szükséges zsiradékot a szervezetbe, hogy a csontok megfelelően épüljenek. Amit kevesebben tudnak, hogy az Omega3 zsírsav hozzájárul gyermekeknél a kombinációs készség, feladatmegoldó képesség javulásához is. Szóval félre a kanalas rémséggel jöhet a finom egészséges medvementes norvég lazac.


Hozzávalók:
26 dkg norvég lazac (1 szelet friss)
10 dkg szeletelt, füstölt, főtt sertés sonka fűszeres szegéllyel

citrom
1/2 kicsi lilahagyma

Sült gombás paprika:
20 dkg trikolor paprika vastagra szeletelve
10 dkg csiperke vastagra szeletelve
1 ek olvaolaj
nagy csipet só

A halat megmosom és besózom, lelocsolom citrommal, ráhalmozom a kockázott lilahagymát, befedem a vékony szeletekre szeletelt sonkával. Sütőben, zsírpapírral bélelt jénaiban, max hőfokon 15-20 perc alatt készre sütöm (míg a lazac húsa rózsaszínné nem válik)

A zöldségeket forró serpenyőben oliván só nélkül sütöm. Amikor kezd szépen színesedni, megsózom és még egy pici sütöm. Akkor sütöd jól, ha nyikorgós hangot ad ki, így inkább sül és nem párolódik, a zöldséges finom roppanósak maradnak.

Egész mennyiség: 
Kalória: 689 Kcal 
Szénhidrát: 19 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése