Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. március 8., csütörtök

Brokkolis gnocchi olaszosan

Nálunk magyaroknál pénteken tészta-nap van, sosem értettem miért, de pénteken minden üzemikonyhán és persze a nagyiknál is kalácsot, gombócot, pitét, nudlit, gakluskát tesznek az asztalra. Ez a szokás nemcsak nálunk dívik, de Olaszországban is, ahol csütörtökön még ma is gnocci-napot tartanak. Ilyenkor majd minden családi és vendéglői asztalra gnocchi kerül valamilyen formában, ezen felbuzdulva Én ma olaszgnocci-napot tartok szénhidrátcsökkentve, mert különben jujj-jujj lesz.






Brokkolis gnocchi:
20 dkg brokkoli virág
10 dkg burgonya (1 kicsi)
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyl liszt
5 dkg Szafi Reform Szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék

1 tojás

Olaszos szósz:
40 dkg darált pulykahús
1/2 üveg sürített paradicsom (Én Cirio-tól a Passata rusticat használtam, nagyon fonom és a tényleg sűrű, tömőr paradicsom)
2 gerezd fokhagyma
nagy csipet só
2-2 tk szárított bazsalikom és oregano

A gnoccihoz a liszteteket alaposan elkeverem, 2 ek-al külön veszek belőle, ez kelleni fog a formázáshoz, a többit hozzáadom a főtt és összetört zöldségekkel kikevert sózott, tojásos cucchoz. Hagyom pihenni 20-30 percet, amíg a szószt elkészítem.

Olaszos szószhoz a húst kikeverem a fűszerekkel és a sóval, lepirítom teflon edényben, hozzáadom a paradicsomot és főzőm 20 percig.

A gnoccit tésztát három felé veszem, újjnyi vastag rudakat sodrok, késsel felvágom őket..én villával nem formáztam csinire, mert nekem a'la natur is szexi volt :D ..kifőzőm lobogó sós vízben, leszűröm, hideg vízzel átöblítem. Serpenyőt felforrósítok, teszek bele 2 ek olivaolajat a gnocchikat lepirítom, nem kevergetem hanem rázom az edényt. Végül ráöntöm a szósz egy részét, összesütöm és már lehet is tálalni, aki több hússal szereti az pakolhat még hozzá.

Gnocchi magában: 760 Kcal / 54g Ch
Gnocchi szósszal: 1321 Kcal / 63,4g C


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése