Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. február 13., kedd

Chia keksz

Csicsíja babája elment a mamája..de hagyott itthon chips helyett chia kekszet :D Jó volt, finom ropogós, ebből lehet nyugodtan dupla adagot is sütni legközelebb, ha ráérek, mert üvegekben eláll a végtelenségig persze amíg fel nem fedezik a szekrényben.



25 dkg expressz lisztkeverék kelesztés nélküli tésztákhoz mevehető itt
10 dkg szobahőmérsékletű vajízű vénusz margarin
1 tojás
50 g laktózmentes tejföl
nagy csipet só
bors
70 g chia mag (lehet 50g vagy 100g is nekem ennyi volt itthon így mind beletettem)
10 g facsart citromlé

Mindent összekeverek, alaposan átgyúrom, 5 perc pihentetés után 2-3 mm-re nyújtom és keksz szaggatóval kiszaggatom. 170°C-on aranybarnára sütöm kb 40 perc alatt. A lényeg, hogy ne legyen puha, hanem inkább száraz legyen, így lesz ropogós.


Egész mennyiség 30 db 4x4 cm-es keksz: 1969 Kcal / 127,8 g Ch
1 db 4x4 cm-es keksz: 65,6 Kcal / 4,3g Ch





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése