Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2021. február 6., szombat

Diétás fluta

Tegnap kitaláltam, hogy gyerekkorom egyik kedvenc ételét a flutát fogom ma elkészíteni mire hazajönnek horgászatból a család férfi tagjai, jobban mondva ezt is, mert ők ezzel nem laknak jól, nekik ez simán desszert szint...Hát kinek hogy, az biztos kicsit másként készült, mint a hagyományos, jobban mondva más hozzávalókkal, így IR diétába is rögtön beilleszthető lett. Egyébként a fluta egy nagyon érdekes étel lett az Én családomban, ugyanis a férjem családja szigorúan házi szilvalekvárral megtöltve, porcukorral alaposan meghintve fogyasztja, míg anyukámék csak simán enyhén sós tésztát sütnek töltetlenül, sóval meghintve vagy ha valaki úgy szeretné inkább porcukorba mártogatva eszik. Ebből is látszik ahány ház annyi szokás, nálam most új szokás van, új tésztával.



Hozzávalók:
400 g zabpehely liszt
500 g édesburgonya

Az édesburgonyát hámozom, kockázom sós vízben megfőzöm, majd összenyomom krumplinyomóval, lehet villával is. A pépet olyan melegen amilyen meleget még a kezem elbír a liszthez adom, alaposan eldolgozom, amíg az olaj melegszik lefedem a tállal. Nem kell hozzá már sem só, se édesítő, az édesburgonya megteszi a dolgát. Ne legyen a pép hideg, mert akkor nem lesz sütés után lágy a tészta.

Kinyújtom, kicsit vastagabbra, tetszőlegesre vágom, majd növényi olajban sokszor fordigatva megsütöm. Szalvétán lecsepegtetem, édesítőszerrel, lekvárral tálalom, de mivel ez a fluta eleve édes ízű a batátától ezért teljesen natúran is fogyasztható.





Egész mennyiség, családi adag:
Kalória: 2006 Kcal
Szénhidrát: 378 g
Zsír: ~26 g 
Fehérje: 56 g 

Miért pont édesburgonya és nem sima hagyományos? Először is azért,  mert így eleve természetes édes ízt adunk a tésztának, önmagában is fogyaszthatóvá válik, másrészt az rengeteg hasznos tulajdonságát érdemes kiaknázni:
-IR diétában a glikémiás indexe sokkal, jobb, mint a sima burgonyának.
-4-6 g rostot tartalmaz, segít helyre állítani az emésztést
-Béta-karotin tartalma védi a szemet
-Kolin tartalma gyulladás csökkentő
-Sok benne a C-vitamin
-Jelentős mennyiségű B-vitamint, Mangánt és Káliumot is tartalmaz.

                                                       Jó étvágyat kívánok!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése