Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 11., kedd

Zöldpesztós szénhidrát csökkentett kifli

Elég csak 20 perc sütés és máris finom, illatos, zöldpesztós kiflik illatoznak a reggeli asztalon. Ha este formázod és a hűtőbe teszed, reggel csak a tedd be a hideg sütőbe, tekerd fel a hőfokot, mire mindenki felébred a kiflik is kisülnek.


Kifli hozzávalói 4 db-hoz:
200 g Dia-Wellness 50-es liszt
20 ml olaj
1,5 dl cukormentes mandulatej
csipet só
1/2 zcs instant élesztő


Pesztóhoz:
1 marék bármilyen zöldfűszer (snídling, petrezselyemzöld, kakukkfű)
50 g teavaj


A kifli hozzávalóiból kelt tésztát készítek, nem kell nagyon dagasztani elég ha összeáll a tészta. Meleg helyen hagyom 2x-re kelni, közben már melegítem a sütőt, mert ha a konyha elég meleg, akkor gyors lesz a kelés. Télen ha hideg a konyha, akkor mehet tészta az 50°C-os sütőbe kelni.


Vajat mikróban felolvasztom, egy magas falú turmix edénybe darabolom a zöld mixet, leöntöm az olvasztott vajjal és botmixerrel alaposan szálmentesre dolgozom. Lehet úgyis, hogy hideg vajhoz kevered az apróra vágott zöldeket, így könnyebb a tésztát feltekerni.


Amikor a tészta duplájára kelt, vékonyra nyújtom. Megkenem a zöld pesztóval, négy felé vágom , majd kiflire tekerem, mehet a sütőbe 190°C-ra 20 percre. Kisülve lekenem langyos vízzel, rácson konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.


Egész mennyiség 390 g:
Kalória:  1098 Kcal
Szénhidrát: 40 g


100 g Zöldpesztós diétás kifli:
Kalória: 281 Kcal
Szénhidrát: 10 g


1 db, ha pontosan 4 felé osztod a tésztát:
Kalória: 275 Kcal
Szénhidrát: 10 g


*IR, PCOS diéta: Mivel a Dia-Wellness lisztnek igen magad a rost tartalma 19,8 g /100 g, tehát magasabb, mint a sima tk liszteknek plussz vajas pesztóval van megkenve, ezért lassú felszívódású szénhidrátként fog működni. Napszakra megfelelően kiszámolt szénhidrát mennyiségnek megfelelően reggelire és vacsorára önmagában, szalámival, túróval tökéletes. Tízóraira és uzsonnára pedig joghurttal.


*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén: a zöldpesztóba ne tegyünk sima újhagyma zöldet.

Jó étvágyat kívánok!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése