Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 8., szombat

Mexikói fasírt golyók

Főtt kukorica szezon döngetés mexikói ételt kíván magának, most egy viszonylag szelídebb, egészségesebb teljesen IR kompatibilis  változatot készítettem.

Hozzávalók:
500 g daráthús
1/4 vöröshagyma
1 csapott tk só
petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
1 db S-es tojás
chilipor, feketebors (Csak ha nincs gond a gyomroddal, nálam a fél adagba került a férjemnek, az enyémből kimaradt)

A fenti összetevőket alaposan eldolgozom, kicsike golyókat készítek belőle, majd tapadásmentes serpenyőben, fedő alatt megsütöm. Időnként hirtelen mozdulattal megrázom a serpenyőt. Mire a kukorica kisül a golyó sütés biztosan elkészül.

Egyéb hozzávalók:
1 doboz főtt vörösbab (250 g)
1 cső főtt kukorica (leszemezve 100 g)
1 db bocskorpaprika (240 g)
2 szál zsenge lilahagyma

Kiszedem a fasírtgolyókat, helyére teszem a a babot, szeletelt hagymát, morzsolt kukoricát és apróra kockázott bocskor paprikát, sózom. Alacsony hőmérsékleten párlom, amíg a paprika puha nem lesz. 

Húsgolyókat visszateszem és kész.

Egész mennyiség 1 nagy serpenyő 910 g:
Kalória: 1148 Kcal
Szénhidrát: 64 g

100 g Mexikói fasírt golyó:
Kalória:  126 Kcal
Szénhidrát: 7 g 

*IR, PCOS diétában 1/3 gyors szénhidrátot 2/3 lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Ebédre és vacsorára mennyiséget kiszámolva tökéletes akár önmagában is. 

*Gastritis, GERD, gyomorfekély diétában: a chilipaprika és bors nélkül, ha egyszerre készül a családdaléval, először a fűszermentes golyókat formázd, azután fűszerezd a maradék fasírt alapot és formázd a családi adagot is. Sütni külön edényben kell őket, mert a babos zöldségköret átveszi a chili ízét a családéból, de szerencsére nem nagy macera az elkészítés.

Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése