Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 6., csütörtök

Oroszkrém kocka

Torta funok ezt most imádni fogjátok. Oroszkrém torta kissé munkamentesebb változata sütiként kelt életre Az élvezet ugyan az marad, krémesen lágy vanília, rumos mazsola és rumos piskóta csiklandozza az ízlelőbimbóidat, és még díszíteni sem kell annyit, mint egy tortát..szóval ha nem vagy egy tortaguru, ezzel akkor is nagyot villanthatsz. 
Szénhidrát csökkentett, alakbarát Oroszkrém kockára fel!

Piskóta hozzávalók:
6 tojás
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
3 ek eritrit
6 ek barna rizsliszt 120 g (vagy teljes kiőrlésű liszt)
3 ek víz
1 zcs sütőpor

A tojásokat szétválasztom, fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. 
Sárgáját az édesítőszerrel "fehéredésig" verem, szinte rajzolós legyen.
A lisztet elkeverem a sütőporral.

A sárgájához adom a liszt 1/3-át és 1 ek vizet, újra verem habverővel. Hozzáadom a következő harmad lisztet és az 1 ek vízzel, újra verem, és végül a megmaradt lisztet is 1 ek vízzel újra verem. 
Ehhez a masszához keverem a kemény tojásfehérjét, nagy mozdulatokkal eldolgozom. 
Egy 25 cm-es négyzet alakú tortaformába (lehet sima kerek vagy téglalap is) egyengetem, amit előtte sütőpapírral kibéleltem, oldalát pedig vajjal és barna rizsliszttel eldolgoztam.

Előmelegített sütőben 30 percig sütöm 180°C-on.
Résre nyitva hagyott, elzárt sütőben hagyom hűlni.

Amíg a piskóta sül készítem a krémet:

Hozzávalók:
3 tojássárgája +1 egész tojás
1 ek =20 g barna rizsliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
2 dl mandulatej
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
vanília rúd vagy 1 tk aroma

A krém minden hozzávalóját homogénné keverem, majd alacsony hőmérsékleten sűrű krémmé főzöm. Hagyom langyosra hűlni.

Krém lazításhoz:
2 dl cukormenetes Hulala +1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
6 db lapzselatin 
1 sokszor átmosott marék mazsola+rum az áztatáshoz vagy rumaroma

Lazításhoz a habtejszínt édesítőszerrel felverem. A beáztatott zselatint folyamatos keverés mellett hozzákeverem.
Az egészet a sűrű vanília krémhez keverem. Innentől vagy tortakerettel körbefogott piskótára teszed a krémet és megy a hűtőbe, vagy simán tálba hagyva hűtőbe teszed és megvárod, amíg kenhető állagú lesz. Rumos mazsolát én csak a torta egyik felébe tettem, mert IR diétban nem fogyasztható, így az Én részem mazsolamentes lett.
Piskótát 0,5 dl rumaromás mandulatejjel meglocsolom, mehet rá krém.

Tetejére habtejszín:
2 dl cukormentes Hulala
1 zcs habfixáló
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer

Az egészet habbá verni, a süti tetejére simítani.
Díszítéshez:
szeletel mandula, gyümölcsök

Egész mennyiség gyömölcs nélkül 1500 g:
Kalória: 2279 Kcal
Szénhidrát: 121 g 

100 g Oroszkrém kocka:
Kalória:152 Kcal
Szénhidrát: 8 g

*IR, PCOS diéta: A tetején lévő gyümölcs nélkül lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, gyümölccsel is csak maximum 1/3 gyors ch lesz benne. Mazsola nélküli részt fogyaszd! 

*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén: a gyümölcs a tetején jó érett legyen, ne savanyú.

Jó étvágyat kívánok!


                                                    A krém készítés fázisfotói:











                                                                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése