Torta funok ezt most imádni fogjátok. Oroszkrém torta kissé munkamentesebb változata sütiként kelt életre Az élvezet ugyan az marad, krémesen lágy vanília, rumos mazsola és rumos piskóta csiklandozza az ízlelőbimbóidat, és még díszíteni sem kell annyit, mint egy tortát..szóval ha nem vagy egy tortaguru, ezzel akkor is nagyot villanthatsz.
Szénhidrát csökkentett, alakbarát Oroszkrém kockára fel!
Piskóta hozzávalók:6 tojás
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
3 ek eritrit
6 ek barna rizsliszt 120 g (vagy teljes kiőrlésű liszt)
3 ek víz
1 zcs sütőpor
A tojásokat szétválasztom, fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
Sárgáját az édesítőszerrel "fehéredésig" verem, szinte rajzolós legyen.
A lisztet elkeverem a sütőporral.
A sárgájához adom a liszt 1/3-át és 1 ek vizet, újra verem habverővel. Hozzáadom a következő harmad lisztet és az 1 ek vízzel, újra verem, és végül a megmaradt lisztet is 1 ek vízzel újra verem.
Ehhez a masszához keverem a kemény tojásfehérjét, nagy mozdulatokkal eldolgozom.
Egy 25 cm-es négyzet alakú tortaformába (lehet sima kerek vagy téglalap is) egyengetem, amit előtte sütőpapírral kibéleltem, oldalát pedig vajjal és barna rizsliszttel eldolgoztam.
Előmelegített sütőben 30 percig sütöm 180°C-on.
Résre nyitva hagyott, elzárt sütőben hagyom hűlni.
Amíg a piskóta sül készítem a krémet:
Hozzávalók:
3 tojássárgája +1 egész tojás
1 ek =20 g barna rizsliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
2 dl mandulatej
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
vanília rúd vagy 1 tk aroma
A krém minden hozzávalóját homogénné keverem, majd alacsony hőmérsékleten sűrű krémmé főzöm. Hagyom langyosra hűlni.
Krém lazításhoz:
2 dl cukormenetes Hulala +1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
6 db lapzselatin
1 sokszor átmosott marék mazsola+rum az áztatáshoz vagy rumaroma
Lazításhoz a habtejszínt édesítőszerrel felverem. A beáztatott zselatint folyamatos keverés mellett hozzákeverem.
Az egészet a sűrű vanília krémhez keverem. Innentől vagy tortakerettel körbefogott piskótára teszed a krémet és megy a hűtőbe, vagy simán tálba hagyva hűtőbe teszed és megvárod, amíg kenhető állagú lesz. Rumos mazsolát én csak a torta egyik felébe tettem, mert IR diétban nem fogyasztható, így az Én részem mazsolamentes lett.
Piskótát 0,5 dl rumaromás mandulatejjel meglocsolom, mehet rá krém.
Tetejére habtejszín:
2 dl cukormentes Hulala
1 zcs habfixáló
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
Az egészet habbá verni, a süti tetejére simítani.
Díszítéshez:
szeletel mandula, gyümölcsök
Egész mennyiség gyömölcs nélkül 1500 g:
Kalória: 2279 Kcal
Szénhidrát: 121 g
100 g Oroszkrém kocka:
Kalória:152 Kcal
Szénhidrát: 8 g
*IR, PCOS diéta: A tetején lévő gyümölcs nélkül lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, gyümölccsel is csak maximum 1/3 gyors ch lesz benne. Mazsola nélküli részt fogyaszd!
*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén: a gyümölcs a tetején jó érett legyen, ne savanyú.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése