Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. augusztus 4., kedd

Tárkonyos rókagomba leves

Ha a nyaralásnak nem is, de a gombás ételeknek legalább kedvez az idei esős maradj otthon, jó sok terem belőlük az idén már nyáron is. Én a sárga rókagomba levest készítettem tegnap vacsorára most melegen ettük, pedig egy hete még hűtőhidegen nyomattam. Húst most sem tettem bele, de természetesen simán mehet, ha szeretnéd.


Hozzávalók 2,5 l-hez :
180 g sárga rókagomba
1 db póréhagyma
1 db répa
1 szelet zeller
2-3 szelet tv paprika
petrezselyem zöld
babérlevél
szárított vagy ha van a kertedben inkább friss tárkony

1 dl főzőtejszín, vagy kókusztejszín

leves betétnek barna bulgúr

Minden fent leírt hozzávalót aprítok, egy tapadásmentes fazékban sóval elkezdem összepárolni, úgy, hogy a tárkony egy része kerül bele, a tejszín pedig még vár a sorára.
Felöntöm vízzel, hozzáadom a tárkony felét, megfőzöm, majd hozzákeverem óvatosan a maradék tárkonnyal elkevert tejszínt, újra forralom. ezután vagy lehűtöm és hidegen eszem, vagy akár azonnal melegen.

Levesbetétnek Én barna bulgúrt főztem ki külön sós vízben, azért nem a levesben, hogy ne vigye el a színét és ne egye meg a levét... főleg ne előlem :D Szitán átöblítettem, majd kanalanként annyit tettem a levesbe, hogy közepes sűrű levest kapjak.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése