Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 24., szerda

Zeusz saláta

Hát mit is mondjak a vacsorám küllemére..hmmm..kicsit rusztikusabb lett, mint vártam. A magvas tk buci néhol villant egy nagyot, ettől aztán olyan háháháááá, pedig ahogy a blogban is látszik egész szexinek indult, aztán a berobbant kánikula leamortizálta, de szerencsére marhaára illatozott így bezabbantottam. Szerintem ezt a receptet beteszem a többször is lelehet sütni fiókomba.



Hozzávalók 1 adaghoz:
100 g csirkemell
50 g mozzarella
30 g tk magbas buci 
1 marék olajbogyó (8 szem)
125 g picike paradicsom


Tzatzikihez:
1/2 db cukkini 150 g (vagy uborka, nekem ez utóbbi nem volt itthon)
1/2 dob joghurt 75 g

kapor

Csirkemellet enyhén sózom. 

A húsra teszem az olajbogyót, paradicsomot, tépkedett tk bucit, majd az egészet befedem szeletelt mozzarellával. 

Sütőben 200°C-on készre sütöm.

Közben készítem a tzatzikit. A cukkinit nagy lyukon reszelem, lesózom, kicsit hagyom állni és kinyomkodom. Lehet cukkini helyett uborkával is készíteni, ahogy az igazi tzatzikit. Kikeverem a joghurtot sóval, aprított kaporral, hozzáteszem a kinyomkodott cukkinit és kész.

Egész mennyiség:
Kalória: 477 Kcal
Szénhidrát: 29 g

Egész mennyiség tk buci nélkül 306 Kcal és 14 g ch.

*2/3 lassú felszívódású 1/3 gyors felszívódású ch-ot tartalmaz IR vacsorára ideális. 

*Gyomorfekély, GERD, ac./ch gastritisben egyéni érzékenység alapján, ha nincs probléma a mini paradicsom húsától, akkor így egyben mehet, ha gondot okoz még ez is, akkor a paradicsom helyett inkább kápia vagy bocskor paprika menjen rá. A mini paradicsom belsejét ki kell szedni kis kanállal, csak a húsa maradjon meg. Személyes tapasztalat, hogy aktív fellángolt betegség alatt a mini paradicsom húsa is irritál, Én ezt már csak akkor kezdtem bevezetni, amikor már a fekély begyógyult és persze nem napi szinten. Ezért jó ebben a receptben a tk zsemle a hús tetejére. A joghurt tejtermék legyen, ha IR vagy pluszban akkor is, az emésztőrendszer kímélése miatt.

*Vesebeteg diétában az egész napi Feh mennyiséget figyelembe kell venni. Ennek az egy vacsorának a Feh. tartalma 42 g.

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése