Hajdinának hullámzó "divatja" van, régen a szegények eledele volt, amikor kevés búza termett a hadina lisztjével pótolták a kenyérhez valót, aztán egy időre feledésbe merült, majd a gluténmentes diéta egyik kedvenc gabonája lett. Ma már pedig a vegánok, vegetáriánusok is előszeretettel használják. A hajdina az összes diétába beilleszthető, így szerencsére az inzulinrezisztens diétába is. Igen sok oldalú gabona a búzánál, rizsnél lányegesen több vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik. Készíthetsz belőle, levest, kását, köretet, salátát, rakottast, ragut..Nálam ma egy isteni és nagyon laktató ragu készült ebédre.
Hozzávalók 1 nagyon nagy adaghoz:
40 g Hajdina
1 db újhagyma levele 45 g
1 ek olaj
1 kk só
1 db babérlevél
köménymag
160 g zeller
100 g csmell
1 db 290 g-os cukkini
fél db maradék bocskor paprika 50 g
Először a hagyma aprított szárát lesózom és egy tányérban szabad levegőn, tehát nem lefedve hagyom állni. Ezt mindig gyomorbetegnek ajánlott elvégezni, akinek nincs gyomorpanasza az ezt a lépést kihagyhatja.
A hajdinát vízbe áztatom amíg mindent összedarabolok.
A ragunak két nagyon fontos lépése van ami miatt eltér a tokánytól vagy a pörkölttől:
Az egyik, hogy a ragu minden hozzávalóját egyforma nagy kockára vágjuk (tokánynál csíkokra)
A másik pedig, hogy csak igen lassú hőmérsékleten hagyni kell, hogy az ízek maguktól összeérjenek, ezért is kell nagyobb kockára vágni mindent.
Szóval miután szépen felkockáztál mindent egyforma nagyra, kinyomkodod a hagyma levelét a kockázott hússal együtt szépen megfuttatod.
Ezután minden hozzáadsz egyszerre, fedő alatt alacsony hőfokon lepárolod, majd öntesz alá 1,5 dl vizet és hagyod szépen magában dolgozni. Nekem 14 hőfokból csak 6-on pöcörgött, valami istenien összeálltak az ízek, pedig látjátok szinte semmi extra fűszer nincs hozzáadva.
Egész mennyiség:
Kalória: 476 Kcal
Szénhidrát: 46 g
*Lassú felszívódású ch IR diétában ebédre tökéletes, ha vacsorára ennéd akkor csak 10 g hajdinával főzd és meg lesz a 30 g ch-d.
*Hajdina nélkül is készíthető aki nem szeretne még ennyi ch-ot sem enni, így az egész mennyiség 339 Kcal és 22 g ch lesz, bár én ezt csak max vacsorára merném bevállalni, különben Bud Spencer lennék egész délután.
*Gyomorfekély, GERD, akut, ch gastritisben a terápia első pár hónapjában hagyma nélkül készítsd, ha nem okoz panaszt a fent írt módon készítve a hagymát lehet próbálni..de nekem pl amíg nem ettem hagymát még úgyis nagyon finom volt.
*Vesebeteg diétában fogyasztható alacsony fehérjetartalmú, mégis rendkívül laktató ebéd. Egész mennyiség Feh.tartalma: 34 g
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése