Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 24., szerda

Hajdina ragu

Még mindig a hétköznapi egytálak egyáltalán nem egyhangúságában tengetem napjaim. Megjött a diétás szeretet csomagom a webshoptól, így végre van hajdinám. Gőzöm sincs miért maradt ki újabban a hajdina a bevásárló listámról, pedig nagyon finom rakottas ételeket készítettem belőle. 
Hajdinának hullámzó "divatja" van, régen a szegények eledele volt, amikor kevés búza termett a hadina lisztjével pótolták a kenyérhez valót, aztán egy időre feledésbe merült, majd a gluténmentes diéta egyik kedvenc gabonája lett. Ma már pedig a vegánok, vegetáriánusok is előszeretettel használják. A hajdina az összes diétába beilleszthető, így szerencsére az inzulinrezisztens diétába is. Igen sok oldalú gabona a búzánál, rizsnél lányegesen több vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik. Készíthetsz belőle, levest, kását, köretet, salátát, rakottast, ragut..Nálam ma egy isteni és nagyon laktató ragu készült ebédre.


Hozzávalók 1 nagyon nagy adaghoz:
40 g Hajdina
1 db újhagyma levele 45 g 
1 ek olaj
1 kk só
1 db babérlevél
köménymag
160 g zeller
100 g csmell
1 db 290 g-os cukkini
fél db maradék bocskor paprika 50 g

Először a hagyma aprított szárát lesózom és egy tányérban szabad levegőn, tehát nem lefedve hagyom állni. Ezt mindig gyomorbetegnek ajánlott elvégezni, akinek nincs gyomorpanasza az ezt a lépést kihagyhatja.

A hajdinát vízbe áztatom amíg mindent összedarabolok.

A ragunak két nagyon fontos lépése van ami miatt eltér a tokánytól vagy a pörkölttől:
Az egyik, hogy a ragu minden hozzávalóját egyforma nagy kockára vágjuk (tokánynál csíkokra) 
A másik pedig, hogy csak igen lassú hőmérsékleten hagyni kell, hogy az ízek maguktól összeérjenek, ezért is kell nagyobb kockára vágni mindent.

Szóval miután szépen felkockáztál mindent egyforma nagyra, kinyomkodod a hagyma levelét a kockázott hússal együtt szépen megfuttatod.

Ezután minden hozzáadsz egyszerre, fedő alatt alacsony hőfokon lepárolod, majd öntesz alá 1,5 dl vizet és hagyod szépen magában dolgozni. Nekem 14 hőfokból csak 6-on pöcörgött, valami istenien összeálltak az ízek, pedig látjátok szinte semmi extra fűszer nincs hozzáadva.

Egész mennyiség:
Kalória: 476 Kcal
Szénhidrát: 46 g

*Lassú felszívódású ch IR diétában ebédre tökéletes, ha vacsorára ennéd akkor csak 10 g hajdinával főzd és meg lesz a 30 g ch-d.

*Hajdina nélkül is készíthető aki nem szeretne még ennyi ch-ot sem enni, így az egész mennyiség 339 Kcal és 22 g ch lesz, bár én ezt csak max vacsorára merném bevállalni, különben Bud Spencer lennék egész délután.

*Gyomorfekély, GERD, akut, ch gastritisben a terápia első pár hónapjában hagyma nélkül készítsd, ha nem okoz panaszt a fent írt módon készítve a hagymát lehet próbálni..de nekem pl amíg nem ettem hagymát még úgyis nagyon finom volt.

*Vesebeteg diétában fogyasztható alacsony fehérjetartalmú, mégis rendkívül laktató ebéd. Egész mennyiség Feh.tartalma: 34 g

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése