Gyors kenyérsütés legegyszerűbb módja a ciabatta készítés, azt is írhatnám ez a lusták tökéletesen finom kenyere. Csak gyúrod, keleszted negyed órát, össze-vissza tekergeted, zsupsz a sütőbe és fél óra múlva már illatozik is a meleg kenyérke.
Hozzávalók:
200 g Dia-Wellness 50-es liszt
1 ek sikér (12 g)
1 tk por élesztő (3 g)
2 dl langyos víz
1 púpos kk só
1 marék natúr tökmag (20 g)
1 ek olivaolaj
A lisztet átszitálom, mert elég tapadós, a végén a szitában maradt rostot is a lisztre szórom, hozzáadom a sikért, a sót. Alaposan elkeverem.
A lisztben kis helyet készítek, beleöntöm az olivaolajat és a langyos vízben felfuttatott élesztőt.
Összedolgozom, negyed órát hagyom kelni, mivel tegnapra hűvös lett, ezért az 50°C-os sütőbe kelesztetettem, majd kivettem hosszúra sodortam, megcsavartam párszor.
Langyos vízzel lelocsoltam és ment a 200°C-os sütőbe 30 percre.
Sütőből kivéve újra meglocsoltam vízzel, konyharuhába bugyolálom és hagyom kihűlni.
Egész mennyiség 380 g:
Kalória: 1330 Kcal
Szénhidrát: 83 g
100 g Tökmagos szénhidrát csökkentett gyökérkenyér:
Kalória: 350 Kcal
Szénhidrát: 22 g
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése