Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 19., péntek

Levendulás áfonyás muffin (zabpelyhes, IRdiéta)

Közkívánatra a Levendulás szedres muffinom olcsóbb, de ugyanolyan finom kistestvére is kisült a héten. Még egyenlőre nem tudom nekem melyik tetszik legjobban.


Száraz alapanyagok hozzávalói:
170 g zabpehely darálva
30 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 csapott ek utifű magliszt (8 g)
1 kk sütőpor (3 g)
1 kk szódabikarbóna
125 g áfonya
2-3 szál levendula virág
1 ek sáfrányos szeklice (elhagyható)

Nedves alapanyagok hozzávalói:
1 púpos ek joghurt (70 g) lehet növényi is
1 tojás
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
20 ml olaj
2,5 dl tej-lehet magtej is


A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem.

A nedves alapanyagokat egy másik tálban szintén kikeverem, az édesítő azért kerül ide, hogy elolvadjon.

A két részt elkeverem egymással.

8 muffin formába osztom. 190°C-on sütöm 40 perecet.

Fele-fele arányban tartalmaz gyors és lassú felszívódású szénhidrátot, így ez a muffin tízóraira tökéletes választás. 
Amennyiben a joghurt és a tej növényi származék, mehet  vacsorára. Ez utóbbi esetben 15 g ch lesz 1 db muffinban.

Egész mennyiség 8 db:
Kalória: 1252 Kcal
Szénhidrát: 139 g

1db Levendulás áfonyás muffin :
Kalória: 157 Kcal
Szénhidrát: 17 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése