Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 26., péntek

Selymesen lágy csokikrém

Amikor valami jó kis csokisat ennénk, de tészta nem kell hozzá, akkor szoktam készíteni gyerekemnek ezt a kis krémecskét. Persze régebben fehér liszttel készült, aztán észrevétlen áttértem a tk lisztre, és a csokikrém imádat még mindig tart. 
Most mivel rengeteg ribizli termett bőségesen megturbóztam friss gyümölccsel is.



Hozzávalók 3 adaghoz:
3 dl tej
0,5 dl főzős tejszín
2 púpos ek TBL 65 g (teljes kiőrlésű tönköly liszt, de lehet más rostosabb liszt is)
1 ek 4-xes erősségű édesítőszer
2 púpos ek holland kakaópor (15 g)
1 tojás sárgája
+120 g friss ribizli 

A száraz alapanyagokat alaposan elkeverem. 
Külön kikeverem a tejet a tejszínnel. 

A száraz alapanyaghoz adom a tojássárgáját és a tejszínes tejet, majd az egészet felfőzöm.

Amikor kész, botmixerrel átdolgozom így igazán lágy lesz, hozzá keverem a ribizlit. Poharakba adagolom és mehet a hűtőbe.


Egész mennyiség 3 adag: 
Kalória: 570 Kcal
Szénhidrát: 60 g

1 adag:
Kalória: 190 Kcal
Szénhidrát: 20 g

*IR diétában uzsonnára jó a gyümölcscukor és a tejcukor miatt.

*Gyomorbetegség, GERD, ac/ch gastritisben laktózmentes tejtermékkel vagy magtejjel az emésztőrendszer kímélése miatt. Fellángolt, gyulladt időszakban ribizli nélkül.

*Vesebetegségben a kakaó miatt nem ajánlott.

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése