Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 26., péntek

Fahéjas zabkása

Kétség sem fér hozzá, hogy fahéj mániásak vagyunk, legalábbis a gyerekem és Én biztosan! Nálunk a fahéjat el sem lehet tenni, kb a mindenbe IS jó fűszer, gyerek pl a kakaóját is megszokta vele borítani, de nálam a kávétól a főtt vagy sült kajáig tényleg bármiben előfordulhat. Valószínű a cukorháztartásom igényli a támogatást, vagy csak szimplán indiai voltam előző életemben és mert jó kislány lehettem, így a Gangesztól ide reinkarnálódtam a halfőzés fellegvárába, csak a fahéj mánia beütés megmaradt, így aztán megy doszta a zabkásába is.




Hozzávalók 1 adaghoz:
4 ek zabpehely (35 g)
1,5 dl forró víz, vagy kókusztej
1 kk 4x-es erősségű édesítőszer 
Fahéj ízlés szerint

Teljesen egyszerű a történet keverj össze mindent, öntsd le forró vízzel vagy magtejjel, hagyd állni legalább 5 percet, majd fahéjjal és édesítőszerrel megborítva fogyaszthatod. 

Egész mennyiség vízzel készítve:
Kalória: 136 Kcal
Szénhidrát: 20 g 

*Ribizli miatt gyors felszívódású ch-ot is tartalmaz ezért IR diétában kiváló reggelire és tízóraira és vacsorára. 

*Gyomorfekély, GERD, akut és ch gastritisben az egyik legtökéletesebb választás, a zabból keletkező nyák a gyomrot bevonja és védi a savtól. 

*Vesebeteg diétába beilleszthető, alacsony fehérje tartalma miatt és emellett laktató is. 1 adag Feh. tartalma 6 g.

Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése