Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 22., hétfő

Rakott brokkoli

Na mit szólnátok egy finom rakott brokkolihoz vacsorára vagy holnap ebédre? Melo szinte semmi vele, nagyon egészséges és baromi nagy adag, kevés kalóriával és szénhidráttal, úgy jól laksz, mint a duda.



Hozzávalók:
200 g brokkoli
60 g barna bulgúr
3 tojás
1 kis doboz tejföl (150 g)

1 ek sörélesztő pehely (ha nincs akkor helyette sajt) 

A bulgúrt beleteszem a kis cserépedénybe, leöntöm 1 dl enyhén sózott forró vízzel.

A brokkolirózsákat sós vízben kifőzöm, külön kifőzök 2 db tojást is.

A tejfölt elkeverem a maradék nyers tojással és pici sóval.

Ezután már a rétegezés következik.

A bulgúrt meglocsolom a tojásos tejföllel, erre teszem a szeletelt 2 db tojást, amit szintén meglocsolok tojásos tejföllel, majd végül megy rá a főtt brokkoli és a maradék tojásos cucc.

Tetejét Én kalória spórolás miatt sörélesztő pehellyel szórtam meg és nem sajttal, de persze lehet sima füstölt sajttal is szórni.

Így, ahogy van megy 200°C-os sütőbe sülni, amíg aranybarna nem lesz.

Egész mennyiség 1 adag IRdiéta vagy 2 adag bárkinek:
Kalória: 811 Kcal
Szénhidrát: 51 g (lassú felszívódású ch)

*IR esetén ez 1 adag ebéd, de eszméletlen sok szerintem, valahogy a bulgúros ételekkel mindig így járok..Szóval ha 50 g-os Ir diétát követsz, akkor ennek neki kell majd kapaszkodnod, hogy megedd, nekem nem sikerült csak a felét benyomnom a gyomrom miatt, ez kicsit aggasztott is, mi lesz velem délután, de szerencsére jól bírtam. 

*Sima fogyasztó szándékú diéta: Ha kétszerre eszed meg, akkor csak 405 Kcal és 25 g ch 1 adag.

*Mivel zsírfűszerszegény, ezért gyomor-bél fekélybeteg diétában, emésztőrendszeri gyulladásban is beilleszthető. Én laktózmentes tejfölt használok, mehet akár zsírszegény tejföl is vagy joghurt helyette.

*Vesebeteg diétában csak a tojás fehérjét használd fel. A brokkolit főzés előtt 1 órával áztasd le bő vízben így csökken a K tartalma, ezután fedő nélkül lehet főzni.

Egyébként fehérjeszegény étel, az egész mennyiség Feh tartalma: 27 g

Jó étvágyat kívánok!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése