Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 20., szombat

Mézes grízes krémes pitésítve

Nem kicsit hamiskás ez a mézes grízes krémes, a süti mintájára rapid változatban készült..aztán kb ugyanilyen rapid változatban maradék tésztából még sütöttem a tetejére két mókuskát is. A jobb oldali a karantén alatt terhes lett vagy csak szimplán elhízott, kitudja..bár a körülötte lévő csoki inkább ez utóbbira enged következtetni.. hát ezt már sosem fogjuk megtudni, mindenesetre ne egyétek meg a csokit a pitéről, mert úgy jártok, mint a mókuska, azt inkább adjátok oda a szomszédnak. :D 



Pite tészta hozzávalói:
20 dkg zabpehely darálva
1 tk utifű magliszt
1/2 zcs (6 g) sütőpor
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek natúr joghurt (50 g)
1 tk kókuszolaj
1 tojás+1 sárgája
1 tk mézeskalács fűszerpor

1 dl tej

A darált zabpelyhet az utifű magliszttel, sütőporral alaposan elkeverem és átszitálom.
A tojást felverem villával édesítőszerrel, joghurttal és a kókuszolajjal együtt. 

Hozzáadom a lisztes elegyhez. 
Alaposan eldolgozom, 5 percet hagyom állni, olyan kis gyurma állagot, sőt színt is kell kapni.
A piteformát kikenem olajos ecsettel.
Kinyújtom a tésztát szilikon nyújtólapon akkorára, mint a pite forma, belehelyezem a tésztát. Villával megszurkálom, ha maradt ki tésztád, akkor díszítést is készíthetsz a peremére és a tetejére.

190°C-os sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Közben készítem a krémet:

Krém hozzávalói:
6 dl tej
3 tojás sárgája
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
8 ek zabkorpa (90 g)
2 ek Dia-wellness szénhidrát csökkentett vaníliás puding por (vagy nyírfacukros puding) 40 g
70 g margarin

A pudingport a zabkorpával, édesítőszerrel elkeverem, hozzáadom a tojássárgáját, felöntöm kevés tejjel, csomómentesre keverem, majd a többi tejet is megkapja. Közepes hőmérsékleten készre főzöm. Az a lényeg, hogy tejbegríz sűrű legyen a krém, de nem a menzás tejbegríz, hanem a rendes, amiben a fakanállal rajzolni lehet. 
Amikor kihűl, hozzá keverem habverővel a hideg teavajat (lehet sütő margarin is). Az egészet a kihűlt pite tésztára öntöm és hűtőbe teszem pár órára. Én majdnem este raktam össze és ma eszi a család a vasárnapi dinom-dánom után.

Tetejét cukormentes étcsoki dísszel, levendulával és maradék pitetésztából kisütött tésztával díszítem.

Egész mennyiség 10 szelet 
Kalória: 2454 Kcal
Szénhidrát: 191 g 

1 szelet pite:
Kalória:245 Kcal
Szénhidrát: 19 g 

Túlnyomó részben gyors ch a tej miatt ezért IRdiétában uzsonnára 1 szelet mehet. Ha a tejet lecseréled kókusz vagy mandulatejre és a joghurtot növényi joghurtra, akkor mehet tízóraira. 
A nem számolós magtej és növényi joghurt miatt ebben az esetben jelentősen csökken a ch tartalma is, így 1 szeletben már csak 16 g ch lesz.


Jó étvágyat kívánok!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése