Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 25., csütörtök

Nyári édesburgonya nudli

Ma egy könnyű, de mégis laktató húsmentes ebédre vágytam, jobban mondva simán tudtam, hogy nudli nap lesz, csak a túrót felejtettem el megvenni hozzá. Aztán eszembe jutott, hogy hónapok óta senyved még két édesburgonya a krumplik közt hemperegve, úgyhogy mégis nudli nap lesz, de még milyen.



Hozzávalók 4 adaghoz:
100 g édesburgonya
300 g zabpehely darálva
1 db tojás
1 dl víz + só


Prézlinek 30 g kókuszreszelék és eritrit.

Vegyes bogyós gyümölcsök:
100 g eper, 
100 g ribizli
100 g áfonya 

A nudli minden hozzávalóját kikeverem, csíkokra sodrom, majd felvágom és sós vízben kifőzöm.
Édesítős kókuszreszelékben meghempergetem, végül gyümölccsel tálalom.

Egész mennyiség 4 adag:
Kalória: 1672 Kcal
Szénhidrát: 211 g

1 adag Nyári édesburgonya nudli:
Kalória: 418 Kcal
Szénhidrát: 52 g

*IR diétában tökéletes ebéd, a nudli meglepően hosszan telít, lehetne fél adagot vacsorára a gyümölcsök nélkül is, de szerintem az már mennyiségre kicsi lenne, vagy csak én vagyok ilyen nagy evő.

*Gyomorfekély, GERD, ac,ch gastritis fellángolt akut szakaszában bogyós gyümölcsök nélkül, fahéjas édesítővel kikevert joghurttal inkább, mert a bogyós gyümölcs savassága biztosan panaszokat fog okozni. A zabpehely viszont kifejezetten jótékony hatású a gyomor nyálkahártyára.

*Vesebetegeknek napi össz fehérjebevitelt figyelembe kell venni. 1 adag Feh mennyisége: 15 g

Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése