Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. május 22., péntek

Házi magvas pászka (szénhidrát csökkentett macesz)

Nagy mamám a környék faluiban tészta gyúró asszony volt, ez azt jelentette, hogy lakodalmakra, családi ünnepségekre felfogadták házi tészta gyúrására, persze nem 20 dkg-kat gyúrt, hanem több kg lisztből, kézzel vágta, speciális sima vagy recés késsel, ki kit szeretett volna...még ma is hallom fülemben ahogy harsog a tészta a kés alatt..Amikor ilyen alkalmak voltak és nála voltunk, mama mindig gyúrt be egy kis adag tojásmentes tésztát és hólyagosra sütötte serpenyőben. Persze mi nem pászkának hívtuk, meg nem is macesznak, csak simán magyarosan sült tésztának és ez volt a világ legfinomabb mannája. A mostani receptet ez a gondolat ihlette, így gyerekemnek és magamnak sütöttem ch csökkentetten, magvasan.



Hozzávalók:
250 g Dia-Wellness 50%-al csökkentett ch tartalmú liszt
1-1 ek fehér és fekete szezám mag 
1 tk lenmag
( a magvak összesen 25 g-ot nyomtak)
1 csapott tk só
1/3 kk sütőpor
2 dl víz

A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverem. A tésztát alaposan eldolgozom minden hozzávalóval. Igen vékonyra nyújtom, amennyire csak tudom, villával megszurkálom. Forró zsiradékmentes serpenyőben, folyamatosan forgatva kisütöm. A másik és könnyebb variáció, hogy nem serpenyőben, hanem sütőben, hőlég keverésen 160 °C-on ropogósra szárítom. 
Mindkét esetben a lényeg, hogy jó száraz és ropogós legyen, ezért jó, ha 1-2 mm-re nyújtod a tésztát.

Ha nem éri nedvesség nagyon sokáig elállna, de időt erre nem tudok konkrétan írni, mert annyira kapós, hogy sütés közben elszokott kopni bármennyit is készítek.

Egész mennyiség 28 db 520 g:
Kalória:883 Kcal
Szénhidrát: 100 g 

100 g Házi magvas pászka (4-5 db):
Kalória: 177 Kcal
Szénhidrát: 20 g (lassú felszívódású ch)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése