Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. május 2., szombat

Epres pite

Gyors, munkamentes Anyák napi meglepetés készült nekem. Közös raktuk össze gyerekemmel, a legjobb rész az volt amikor az eprek a szájába landoltak a torta helyett, de ahhoz képest, hogy nekem soha egy szem eper nem jut, kivéve ha Ő nincs itthon, már az is csoda, hogy egy egész epres pitét kaphattam erre a nagy napra. Mivel nem kell piskótát sütni sem pite tésztát nyújtani, sem habot verni, ezért egy gyerek is elkészítheti meglepetésnek holnapra...persze a sütőt apának kell majd kezelnie.



Hozzávalók pite "tésztához":
300 g zabpehely
2 ek holland kakaópor
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 dl tej (lehet növényi is)
100 g vaj vagy növényi margarin

Krémhez:
2 kis doboz túró (2x250 g)
1 tojás
250 g eper
2,5 4x-es erősségű édesítőszer
ha színesebbre szeretnéd picike ételfesték, nálam 1/2 kk céklapor
1 ek zabkorpa (15 g)

Díszítésre:
Eper, ehető virág(nálam ibolya és rózsa), vagy bármi amit szeretnél.

A tészta hozzávalóit alaposan ledolgozom, egy ki vajazott pitetortába teszem darabokban majd kézzel belenyomkodom úgy, hogy a peremére is felérjen. 
Előmelegített sütőbe teszem 190°C-ra 10 percre.

Közben az epret feldarabolom, hozzáadom az édesítőszert, tojást, túrót és botmixerrel eldolgozom. Ha színesebbre szeretnéd mehet hozzá természetes színező, és persze a zabkorpa. (ha nincs zabkorpád, akkor 2 púpos ek puding por)

Kiveszem a sütőből a pite alapot, beleöntöm a túrókrémet és visszateszem még 20 percre.

Amikor kihűlt lehet díszíteni. Ha a túró töltelék kicsit repedezik, akkor nyugodtan fedd el gyümölcsökkel és ehető virággal.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése