Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. április 3., péntek

Spenótos kovászos zabpogácsa

Zabpogácsák kicsit csúnyák szoktak lenni, meg a hagyományos pogácsánál szárazabbak is, viszont a kovásznak hála most egy teljesen tökéletes ízű és állagú pogácsát tudtam kreálni..na jó még mindig nem egy tündérkirálylányos a kinézete, de nekem akkor is Ő a legszebb a világon.


Hozzávalók:
250 g zabpehely darálva (vagy zabpehely liszt)
1 tk (2 g) por élesztő
1 tk só
1 tojás sárgája
100 g túró
200 g tejföl
1 ek oliva olaj
100 g kovász
1 marék spenót levél
+ 1 tojás kenéshez

Kovász receptjét itt eléritek, már a 2-3 napos kovász is tökéletes hozzá.

A darált zp-et elkeverem a sóval. 
Mélyedés készítek, beleteszem a tojássárgáját, túrót, tejfölben kikevert élesztőt, olajat, kovászt. Az egészet alaposan kidolgozom. Egy nagyon ragacsos tésztát kell kapni. 

Hagyd a konyha pulton 20 percre, amikor összeállt, nyújtsd ki, szórd meg aprított spenót levéllel, hajtogasd össze, minden hajtogatáshoz szórj levelet. Hagyd kelni 60 percet.

Nyújtsd ki pogácsa vastagságra, 5 cm-es pogácsa kiszúróval szúrd ki őket, kend le tojással. Mehet a sütőbe 190°C-ra 30 percre.

Egész mennyiség 18 db:
Kalória: 2080 Kcal
Szénhidrát: 204 g

1 db Spenótos kovászos zabpogácsa:
Kalória:116 Kcal
Szénhidrát: 11 g






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése