Szerintem egy darabig elég lesz a kalács a reggeli kakaóhoz, majdnem másfél kilós az óriásbébim. Gyerek már megkóstolta a csücskénél, nincs hibája, pedig IRdiátra van szabva.
Hozzávalók 1400 g-os kalácshoz:
300 g Gyors kovász (150 g BL80-as lisztből)
600 g tk tönkölyliszt
4 g porélesztő (1/2 zcs)
50 g sikér
2 tojás sárgája
3 dl tej
50 g vaj
1 ek parasztsáfrány (sáfrányos szeklice, nem a sima sáfrány)
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
Elősző nap gyors kovászt készítek BL80-as liszttel, reggel összerakom egy üvegbe, este etetem, másnap felhasználom az egészet: receptet ezen a linken eléritek. Gyors kovász
A tk lisztet elkeverem a sikérrel, hozzáadom a vajat, tojássárgáját, kovászt.
A tejben elkeverem a porélesztőt, parasztsáfrányt és az édesítőszert, ezt is a kalácshoz öntöm.
Kidogozom. Kicsit keményebb állagú tésztát kapok, megfogom a tészta szélét és közére nyomom. Így haladok körbe körbe, minél tovább csinálod annál szebb lesz majd a kalácsod.
Kelesztőtálba teszem, duplájára kelesztem. Kétszer lekenem tojással a két kenés közt 10 perc telt el, amíg a sütő bemelegedett.
200°C-on sütöm 40 percet percet.
Egész mennyiség 1400 g:
Kalória: 3232 Kcal
Szénhidrát: 409 g
100 g Parasztsáfrányos kalács:
Kalória: 230 g
Szénhidrát: 29 g
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése