Sokadik nem túl finom vagy épp ehetetlen zabkenyér próbálkozás után úgy döntöttem áttérek a teljes kiőrlésű kenyér tanulmányozására, most épp élesztőmentesen. Már a sütőben sülve láttam, hogy nem lesz vele gond csak egyetlen egy, ahol mosolygósra vágtam a kenyeret ott egy mili szmájli nem sok annyi nem lett, bezzeg a tök ellentétes oldalon saját magától egy akkorát mosolyog a cipó, hogy csuda, amitől én is, én is vigyorogni kezdtem.
Hozzávalók egy 530 g-os cipóhoz:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam Nagyi titka)
1 tk szódabikarbóna
1 púpos tk só
1 kis doboz (150 g) joghurt vagy kefír
30 g teavaj
1 dl víz
Volt még egy kevéske szénás snídlingem, ezt kiválogattam és szintén hozzáaprítottam.
A liszthez keverem a sót és a szódabikarbónát, alaposan eldolgozom, hozzáadom az olvadt vajat, a joghurtot és a vizet.
A sütőt bekapcsolom alsó-felső sütésre 210 °C-ra, beteszem a tepsit amiben kisütöm a kenyeret, hogy az is forró legyen. Amíg melegszik kidolgozom a cipót. Rács állás alulról a második.
Dagasztó gépben vagy kézzel alaposan kidolgozom, én kézzel dagasztok több, mint 5 percig szeretgetem. Minél tovább dolgozod, annál szebb lesz majd a cipó.
Mosolygós szájat készítettem rá. Beleteszem a sütőpapírral bélelt forró tepsibe és vissza a forró sütőbe 45 percre.
Amikor kiveszem, alaposan meg kell "fürdetni", így a héja ne legyen kemény töredezett. Konyharuhába tekerem és hagyom rácson kihűlni vagy ahogy én csináltam egy lefelé fordított kenyértartó kosáron.
Csak a teljesen kihűlt kenyeret szabad szeletelni. Én 10 vékony szeletre vágtam, felét fagyasztottam, fele megmaradt pár napra nekem.
Egész mennyiség 530 g:
Kalória: 1320 Kcal
Szénhidrát: 186 g
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése