Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. február 19., szerda

Snídlinges lapkenyér

Tömör-gyönyör lapkenyereket sütöttem gondolván így sokkal helytakarékosabban elfér a fagyóban. Ahogy sültek és illatoztak a snídlingtől azonnal leesett, hogy én már egyszer ilyet sütöttem. Másodszor is sikerült ugyan azt a "hibát" elkövetnem, kifelejtettem az utifű maghéj lisztet. Ez egyébként csak a külcsínyen igazított volna, attól az íze és illata ugyan olyan isteni marad. Magában is nagyon-nagyon finom, a snídling annyira feldobja.


Hozzávalók 10 db-hoz:
400 g zabpehely lisztre darálva
1 tk sütőpor
250 g sovány túró
3 db tojásfehérje
1 tk só
300 g natúr joghurt
aprított snídling minél több, annál finomabb

A túrót kikeverem a tojásfehérjével, joghurttal, sóval. A liszthez adom a sütőport, elkeverem. Hozzáöntöm az előbbi túrós keveréket. Hagyom kicsit állni, majd 10 felé osztom kis gombócokra mérve, négyszögletesre nyújtom...vagy egyben kinyújtom a tésztát és a sütőben sütés előtt szét osztom késsel.

190°C-on sütöm, alsó-felső sütésen 35 percet.

1 db lapkenyér:
Szénhidrát: 24 g
Kalória:201 Kcal
A fehérjék miatt a GI lassú felszívódásúvá válik.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése