Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. október 25., péntek

Szénhidrátcsökkentett aszalt paradicsomos olivás zsemle

Cukorbarát, kulináris zsemlét sütöttem még szerdán ráérős jó dolgomban, a heti reggeli és tízórai meg volt oldva. Aki kedvet kap hozzá a hétvégén az nem fogja megbánni a bíbelődést ígérem.


Hozzávalók:
300 g Dia-wellness 50%-al ch csökkentett liszt
1,5 dl sovány tej
1 dl víz
40 g aszalt paradicsom
5-6 szem töltött olíva bogyó
3 kk instant élesztő
1 kk só

A tejet langyosítom, hozzáadom az élesztő port, 1 tk lisztet, felfuttatom. 

A liszthez keverem a sót, az aprított asztalt paradicsomot, darabolt olíva bogyót, futtatott tejet és a vizet.

Alaposan kidagasztom kézzel vagy géppel, meleg helyen duplájára kelesztem. 

Ezután felülről behajtom a zsemletésztát középre, fordítom, behajtom középre..egészen addig, amíg újra egy masszív cipót kapok. 

Újra kelesztem duplájára. Kelesztési idő nálam 2 x 1 óra volt, de konyha/időjárás függő, a lényeg, hogy mindig minimum duplájára keljen.

Hat felé vágom a tésztát, kis zsemléket készítek. Ha van még türelmed, és nem vagy veszett éhes, akkor a zsömiket is keleszd újra, ha éhes vagy, mint egy rozsomák, ahogy Én is, akkor így is sütheted és akkor tömör gyönyöröket fogsz kapni. A különbség csak annyi lesz, ha újra keleszted levegősebb, lazább, ha nem keleszted újra, akkor tömör zsemléket kapsz. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Teszek hozzá még egy kicsi cseréptálat is vízzel.

190°C-os sütőben sütöm hőlégen 15 percet.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése